IMG_8893Татяна Костадинова Дупаринова е родена на 13.07.1960 г. в гр. Перник. Живее в гр. Радомир, където завършва основното си образование. Средното си образование завършва в Образцов техникум по механотехника „Юри Гагарин” – гр. Перник. Родителите ѝ Марийка и Костадин Костадинови са от с. Пчелинци, обл. Перник, но при създаването на язовир „Пчелина“ отиват да живеят първо в гр. Перник, а след това в гр. Радомир. Има брат Ивайло Методиев. От него и съпругата му Людмила Методиева има две прекрасни племеннички Мариета и Кристиана.

Талантът ѝ е забелязан от началната ѝ учителка Дафинка Ефремова, която я насърчава за първите ѝ училищни изяви.

През 1979 г. се омъжва за Георги Дупаринов, който по това време е футболист в „Червено знаме” – гр. Радомир.

Съпругът ѝ също усеща нейната изключителна дарба и я насърчава да пее в хора към читалище „Напредък” – гр. Радомир. Там веднага получава висока оценка от диригента Иван Тончев, който я прави солистка. Таня, както я наричат всички, му е много благодарна, защото той е основният виновник тя да тръгне към световните сцени. В читалището към великолепните солови изпълнения се добавят и дуетните такива с певеца Георги Гьолски, а с танцовия състав с хореограф Петър Нецов, Таня пътува до Франция над петнадесет пъти. Диригентът Иван Тончев я кани и в ансамбъл „Граово” – гр. Перник, който по това време е под негово ръководство. Но погледът и мечтите на Таня са насочени по-нависоко. След това впечатляващо начало, тя тръгва към осъществяването на своята голяма мечта – да пее в хора на Българското национално радио. Явява се на конкурс и е приета за солист – артист. Диригент е Иван Топалов. Той прави първия български частен хор „Български гласове – Ангелите” и кани Таня в него, където тя и до днес пее. Мениджър на хора е Стоянка Андреева. След Иван Топалов, който за съжаление умира много млад, диригенти на хора стават Ваня Монева, Николай Мерджанов, Валентин Велков, а от 15 години до сега диригентската палка е в ръцете на Георги Петков.

IMG_8911С хор „Български гласове – Ангелите” Таня е осъществила стотици концертни турнета в страни от Европа и Африка, в САЩ, Япония и др. Творческата ѝ биография включва записи в БНР, записи на филмова музика за Холивуд, записи на още десетки дискове с хорова музика, които се разпространяват из цял свят.

Част от богатия ѝ професионален път са и съвместните концерти с едни от най-известните имена от световните сцени – Адриано Челентано, Боби Макферън, Ян Гарбарек, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Джоан Озбърн, Найджъл Кенеди, Хун-Хур-Ту, Москов Арт трио и много други.

Вълнуващото и класно изпълнение на автентичен фолклор е забелязано и високо оценено от редица световни музиканти. Следват предложения за съвместни проекти. През 1999 г. четири певици от хор „Български гласове – Ангелите”, между които и Таня, създават в Единбург квартет „Ладена”. Заедно с руския певец Сергей Старостин, кръстник на квартета, издават компактдиск, озаглавен „Пътуване”, който се разпространява в цяла Европа. Четирите гласовити певици осъществяват многобройни турнета в страни от Европа при небивал успех. През 2003 г. квартет „Ладена” става част от Ансамбъла на Българската армия. През 2010 г. Таня Дупаринова става солистка на ансамбъла, който вече се нарича Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.

Репертоарът ѝ включва народни песни от всички области, но преди всичко от шопската и по-конкретно от Граово – нейният роден край.

Заедно с другите солисти от ансамбъла и при умелото използване на автентичния български музикален рисунък, напевите на Таня Дупаринова се преплитат в български и световни попхитове. Резултатът впечатлява с изящество и тънък усет към музикалната естетика. Публиката винаги възторжено ги аплодира.

IMG_9277През 2005 г. Таня записва автентична шопска песен за руския филм „Свой”. Саундтракът е на Слава Курашов и печели първа награда за филмова музика на фестивала в Москва.

През 2013 г. за празника на гр. Перник е поканена от кмета на града Росица Янакиева като едно от 100-те най-популярни лица от областта. Включена е в сборник, представяш 100-те най-известни личности на гр. Перник.

През 2014 г. Таня Дупаринова и Соня Кереметчиева се отзовават на поканата и пеят на коледния концерт в гр. Осло, заедно с певци от Египет, Бразилия, скандинавските страни и др. Нашите певици впечатляват публиката и са поканени отново в норвежката столица за коледния концерт същата година.

2014 г. е богата на коледни изяви и с хор „Български гласове – Ангелите”. Концертите в Италия, Германия, Лихтенщайн минават с голям успех.

През 2015 г. предстоят за Таня още много концертни изяви у нас и в цял свят, защото за красотата на таланта ѝ и великолепието на българския фолклор, който тя така майсторски пресъздава, няма граници.

Текст  и  снимки:  Бисер  Боянов

No comments yet... Be the first to leave a reply!