671543Днес, на 30 януари, на 79-годишна възраст внезапно почина първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Желю Желев е философ и виден дисидент, общественик и държавник. Той е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили през декември 1989 г. и пръв негов председател. Ръководи делегацията на СДС на Кръглата маса, на която се взема решение за провеждане на многопартийни избори и свикване на Велико народно събрание (ВНС) за промяна на Конституцията. Председател е на парламентарната група на СДС във ВНС през юни 1990 г. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател (президент) на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия „Либерално-демократична алтернатива“. Президент е на Фондация „Д-р Желю Желев“, член, основател и президент на Балканския политически клуб.

Желю Желев е носител на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ I степен, както и на множество академични и държавни награди.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес – на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще.“, написа президентът Росен Плевнелиев в писмото си до близките на д-р Желев.

„Ако в българската политика има единица мярка за порядъчност и почтенност това е „Един Желев“, коментира за „Капитал“ политологът Иван Кръстев по повод живота на първия избран президент на България.

„Позволете ми да се присъединя към скръбта за Жельо Желев. Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора.“, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“

„Приносът на Желю Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни“, каза председателят на парламента Цецка Цачева в началото на днешното заседание на Народното събрание. Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Желев.

„Желю Желев ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили“, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Познавах президента Желев от преди 89-та година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България.“, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

„Д-р Желю Желев беше истински обединител на нацията. Днес България загуби един от най-ярките си дисиденти. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено го обичаха, защото макар и той да бе основател и първи председател на СДС, той се издигна до президент на всички български граждани.“, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.
Министерският съвет обяви 1 февруари 2015 г. (неделя) за ден на национален траур по повод кончината на д-р Желю Желев. В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. От правителствения пресцентър съобщиха, че е създадена правителствена комисия, която да организира погребението на д-р Желев. Ръководител на комисията е вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. Членове са президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.), както и Екатерина Захариева – началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.
Поклонението пред тленните останки на д-р Желев ще започне от 12 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“./capital.bg/

Сн. БГНЕС

No comments yet... Be the first to leave a reply!