Aмерикански танкове М1А1 "Абрамс", натоварени на жп платформи в готовност за пребазиране в Източна Европа
Aмерикански танкове М1А1 „Абрамс“, натоварени на жп платформи в готовност за пребазиране в Източна Европа. Снимка: „Stars and Stripes”

Целта е по-широко укрепване на американското военно присъствие в Източна Европа заради намесата на Русия в Украйна. Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа скоро ще изпрати екип за проучване в някои източноевропейски страни – членки на НАТО, за да търси бази за съхранение на танкове и друга военна техника, като част от по-широко усилие за укрепване на американското военно присъствие в региона, предизвикано от намесата на Русия в Украйна.

Това е заявил командващият на американските сухопътни войски в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, цитиран от специализираното военно издание Stars and Stripes, пише „Монитор”. Изданието припомня, че още през ноември 2014 г., от негово изказване стана ясно, че около 150 танка и бронирана техника на въоръжените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които вероятно и България. Целта е военните машини да пазят територията ни от евентуална руска агресия, като мисията им е част от операция „Атлантическа решителност”.

„В следващите няколко седмици ние ще направим проучване в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България, за да видим има ли подходящи места, където можем да оставим на съхранение танкове и друга бронирана техника. Не сме уточнили за какво количество става дума, дали въоръжението е за танкова рота или цял батальон, ние няма как да знаем, преди да завърши проучването”, коментира генералът пред Stars and Stripes.

През 2015 г. американската армия планира да разгъне в страни от Европа временно на ротационен принцип напълно окомплектована бронирана бригада в състав от около 3000 военнослужещи. След приключване на проучването предложение за реализирането на плана ще бъде изпратено до главнокомандващия ВС на САЩ в Европа генерал Филип Брийдлав. Очаква се това да се случи през февруари.

Целта е до края на 2015 г. в източноевропейски страни – членки на НАТО, да се разположи тежкото въоръжение на една бригада – три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия и инженерни подразделения, или до 220 танка и други бронирани машини. Част от тази тежка техника е разположена временно в Германия, до намирането на постоянни бази в Източна Европа./bpost.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!