_MG_2429С шоу програма тази вечер бе даден старт на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. В продължение на три дни града ще е маскарадната столица на Европа. Фестът бе открит официално от кмета на Перник инж. Иван Иванов с едноминутно мълчание в памет на бившия кмет на Перник Росица Янакиева и президентът Желю Желев.

„Маскарадните групи от чужбина дойдоха тук не само, за да покажат своите традиции, но и да отнесат незабравимото усещане от срещата с приятели и различни култури“.  Всяка година  той става все по-голям и по-хубав. Фестивалът  развива все по впечатляваща мащабност и международна значимост. За това и тази година се радваме на небивал интерес от страната и чужбина“, заяви пред перничани кмета  Иван Иванов.

_MG_2403На сцената се качи и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

.За първи път искам да потвърдя, че съм радостен, за това че съм в Перник. Вие сте един страхотен пример и носите положителните емоции от празника и това което струи от сурвакарите. Градът ви е столица на маскарадните игри. Чувствам се като у дома си тук. Пожелавам ви един успешен 24 карнавал“ и  да  се  порадваме  на  хубавото  време!“ – заяви  президентът  на  ФЕКГ.

Сред гостите бяха заместник-министърът на културата Боил Банов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, народните представители Найден Зеленогорски, Вяра Церовска и Валентин Павлов, областният управител Ирена Соколова, представители на побратимени градове и _MG_2416международни делегации.

„Благодаря на всички кметове на Перник, които имат принос за създаването на този фестивал и затова, че успяха да го направят международен”, каза Цветан Цветанов.

Програмата бе изпълнена с много народни танци, изиграни от „Майсторите на танца” и с илюзии, изпълнени от Маг Жиров. Сурвакарите от Долна Секирна прогониха злото. Гвоздеят на програмата обаче бяха Елица и Стунджи, които са най-добре класиралите са български певци на „Евровизия”.

С  запалването  на  фестивалният  огън  бе  дадено  началото  на  тридневната  фестивална  фиеста.

_MG_2542Пищното  откриване  на фестивала  бе  гарнирано  с илюминации.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.

В тридневната фиеста ще вземат участие 70 групи  от страната с 4923 участници и 12 са от чужбина с 332 участници – Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина.

Снимки:  Андрей  Боянов

 

_MG_2450

_MG_2756_MG_2762

No comments yet... Be the first to leave a reply!