Сн.  пресслужба  община  Симитли

Сн. пресслужба община Симитли

С кушии в цялата страна бе отбелязан Тодоровден или Конският Великден. Зрелищни надбягвания бяха организирани във Велико Търново,София, панагюрското село Баня. В София празникът премина като демонстрация от СГП към СДВР – Конна полиция. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров връчи парична награда и статуетка на победителя. Събитието в квартал „Бенковски” събра стотици граждани. В инициативите по случай Тодоровден се включиха и редица народни представители. По места евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков награди победителите при конните надбягвания в село Блажиево, община Бобошево. В цялата община Бобошево единствено в село Блажиево се е запазил старият български обичай на Тодоровден да се организират конни надбягвания. Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова бе гост на традиционните надбягвания и игри в Момчиловци. Празникът е известен като „Конски Великден” и се провежда за 20-и път в родопското село. Д-р Дариткова бе жури в категориите: „Най-красив кон” и „Най-атрактивна ездачка”. Празникът продължи с танци и хора на площада. Любителите на конните надбягвания се включиха в него и се заредиха с положителни емоции. Общинските съветници от ГЕРБ Мариана Сивкова и Борислав Георгиев също уважиха традиционния празник на селото. Над 200 души се събраха, за да наблюдават конния парад в панагюрското село Баня. В надбягванията се включиха 10 каруци, 9 коня и 6 магарета. Най-емоционално премина състезанието при магаретата, едно от които още на старта реши да тръгне в обратна посока и изгуби време докато стопаните му го ориентират на къде е финала. Надбягването при конете премина на групи по три животни, след което от най-добрите в отделните групи бе избран победител. В традиционния карнавал един от най-интересните участници се бе облякъл като фолкпевица. Той премина през площада на село Баня с надпис на каруцата си „Фолк-тигрица на всяка корица за много парици”. Жителите и гостите на селото се забавляваха на нестандартните костюми на участниците в карнавала.
В Сливен над 25 състезатели взеха участие в тазгодишните кушии, които се проведоха на летище „Бършен” край града. Победителите освен статуетки получиха и парични награди като за първо място сумата е 500 лв., за второ- 300 лв. и за трето 200 лв. В първата гара от 1 000 м. в призовата тройка са: първи-Валентин Атанасов с кон Сър Алекс от село Камен, втори се нареди Бахри Чакър с кобила Алаха гр. Дългопол, трети остана Данчо Стоянов с кон Калоян от гр. Ямбол. Във второто надбягване – 1 600 м. се включиха 11 чистокръвни коня. На челното място застана Емил Атанасов с кобила Кили Линк от с. Черна Могила, второто място зае Страхил Антонов с кобила Опал Роуз село Оризаре – Бургас, а трети остана Гюргинай Мехмед с кобила Амата от с. Иширково. В третото надбягване с дължина 2 400 метра се състезаваха 13 коня. На първо място се нареди Мустафа Мехмед с кон Адрианопол от гр. Долни Дъбник/Плевен/, втори остана Христо Шекеров с кон Нед Меджик от с. Камен и трети в класацията е Гринго Добрев с кобила Прото Магия от Ямбол. Наградите им бяха връчени от председателя на Българската национална асоциация за конни надбягвания Иван Василев.
Във Велико Търново кметът Даниел Панов благодари на всички, положили усилия за възстановяването на традициите на Тодоровден в Арбанаси. Даниел Панов отбеляза, че вече четвърт век –25 години, в селото се отбелязва Тодоровден. „Благодаря на ръководството на село Арбанаси, че ни посреща и празнуваме вече 25 години заедно. Благодаря на всички онези, които са положили усилия да върнат традициите и обичаите в нашето село. Най-важното е, че има приемственост и предаване на тези обичаи на бъдещите поколения”, заяви Даниел Панов. Той изказа своите адмирации и към Михаил Костов, председател на Клуба по конен спорт. „Помня, че когато аз бях дете, той управляваше Конната база в Арбанаси. Днес също продължава да го прави и този клуб прославя не само Велико Търново, но и България на много национални и международни състезания. Благодарение на състезателите, ние имаме множество отличия, за което изказвам моята признателност”, заяви Даниел Панов. Той благодари на кмета на Арбанаси Тошо Кръстев, на Румяна Начева, която е член на управата на Клуба по конен спорт, на читалище „Иларион Драгостинов”, и на всички спонсори и дарители. „Позволете ми да честитя именния ден на всички именници днес, да им пожелая да бъдат много здрави и да бъдат около празничната трапеза с най-близките си и обичани хора. Нека в първата седмица на Великия пост да си пожелаем всички да бъдем по-смирени и по-добри през тази година”, пожела Даниел Панов. Празникът започна с приветствие от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев и продължи с музикални изпълнение на детска вокална група. В момента се провежда традиционното състезание „Най-гиздав кон”. На празника присъстват още областният управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, народни представители от областта, кметове на съседни населени места и представители на местната администрация.
В Арбанаси жокеят Миролав Илиев с коня Марк Антоний спечели първото място в конкурса за най-гиздав кон. Второто място в конкурса за най-гиздав кон бе присъдено на Ирина Николова с коня Арго, наградата връчи областния управител Пенчо Пенчев. На трето място се класира Марин Хаджиев с коня Комфорт. Той бе награден от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев, който е и именник на днешния ден. Освен тези награди, бяха връчени и призове за най-малък участник, който спечели Елена Тодорова и за „най-красив кон”, който отиде при кобилката Катрин с водач д-р Ваня Русева. В състезанието се включиха общо 26 коня.
За първи път в смолянското село Смилян тази година официално ще бъде отбелязан празникът Тодоровден
За първи път в смолянското село Смилян тази година официално ще бъде отбелязан празникът Тодоровден.Традиционни конни надбягвания се проведоха и във варненския квартал „Виница”. Кушии по повод празника имаше и в горнооряховското село Първомайци,  ни  съобщава  агенция  “Фокус“.

 

В  Радомир  бяха  възстановени   конните  надбягвания,  след  години  прекъсване.  Събитието  започна  с  тържествен  водосвет  за  здраве  и  успеваемост.

Надбягванията  се  провеждаха  в  радомирското  село  Долни  Раковец,  като  организатор  достойно  се  представяше  кметският  наместник  Симеон  Исачки.

Инициативата  вече  е  подета  от  кмета  на  Радомир  Пламен  Алексиев,  който  днес  връчи  купи,  медали,  флагчета  и  грамоти  на  победители  и  участници.  За  победителите  имаше  и  парични  награди,  както  и  фураж  за  конете.

Участваха  коне  от  Радомир,  Земен,  и  радомирските  села  Долни  Раковец,  Стефаново,  както  и  Старо  село.

Най-бурни  овации  на  публиката  и  първа  награда  в  полукръвна  гара  спечели  коня  “Грация“  с  жокей  Димитър  Таков.

Освен  кмета  на  Радомир  Пламен  Алексиев,  кушията  бе  уважена  от  зам.  кмета  Любка  Димитрова,  Василка  Райчева  от  отдел  култура  на  община  Радомир,  общински  съветници  от  ГЕРБ,  кметове  и  кметски  наместници  от  радомирска  община.

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!