Image_4686242_126 (1)US карабината Tracking  Point 50  повишава 5 пъти  точността на  опитен стрелец.

Американската компания TrackingPoint Inc създаде ново оръжие за водене на суперточен огън.

То е разработено в рамките на концепцията PGF (Precision Guided firearm), която се превежда като “високоточно управляемо стрелково оръжие”. Концепцията съдържа решения за рязко повишаване на прецизността на оръжието при стрелба на големи разстояния чрез интегриране в единен комплекс на индивидуално стрелково оръжие и електронни елементи.

Конструкторите са разработили оръжеен комплекс, в състава на който влизат самозарядна карабина Series (част от серията щурмови пушки AR на американската компания ArmaLite Inc), две видеокамери с набор от специални светлофилтри, лазерен далекомер, миникомпютър с балистичен изчислител, дисплей, набор от датчици и микрофон.

Компютърът обработва данни от датчиците за метеорологичната обстановка, като температура, влажност, налягане, скорост и направление на вятъра. Те са необходими за балистичните изчисления (поправките в прицелването). Данните се визуализират на дисплей. IT-специалистите са създали възможност видеосигналът от електронния мерник да се предава по безпроводна връзка от типа Wi-Fi на смартфон или таблет, на които са инсталирани специални програми.

По данни на производителите електрониката на комплекса осигурява проследяване на цел, която се движи със скорост до около 20 км/час. Стрелецът трябва само да насочи оръжието към целта, да я съпроводи и, получавайки данни за поправката за стрелба, да натисне спусъка.

Изпитанията на комплекса са показали, че на разстояние 500 м може да се постигне точност, превъзхождаща 5 пъти възможностите на опитен стрелец. Освен това интегрираната електроника осигурява дори на неопитен стрелец ефективно да поразява движещи се цели.

Електронният мерник Networked Tracking Scope дава възможност на стрелеца да разкрива цели и да насочва точно оръжието от 6- до 35-кратно увеличение. След като намери целта, стрелецът трябва да насочи към нея оръжието, като натисне бутон, разположен на спусковата скоба. Автоматиката бързо прехваща целта и отчита необходимата поправка. Това става без намесата на стрелеца, като неговата роля се свежда само до това да въведе информацията за силата и направлението на вятъра и да натисне спусъка.

Базовата карабина AR се предлага с популярните калибри 5,56 мм (.223 Rem) и 7,62 мм (.300 Win Mag). Интересен е вариантът на карабината, използващ патроните .300 BLK (7,62х35), които не са популярни у нас. Характеристиките и поразяващите свойства на тези боеприпаси са близки с патроните 7,62х39 (за автомат “Калашников”).

Куршумът на патрона 7,62х39 (за АК) тежи 8 г, балистичен коефициент 0,280, начална скорост 730 м/сек и кинетична енергия 712 джаула на разстояние 300 м. Куршумът на патрона 7,62х35 (.300 BLK) тежи 8,1 г, има балистичен коефициент 0,320, начална скорост 680 м/сек и кинетична енергия 829 джаула на разстояние 300 м. Вижда се, че по-високият балистичен коефициент на куршума 7,62х35 осигурява по-висока кинетична енергия, респективно по-висока поразяваща способност.

Компанията Surgeon Riffles пък е разработила карабина с обозначение TrackingPoint XS1 с електронния модул на TrackingPoint. Предназначена е за патроните. 338 Lapua.

Оръжието тежи 9,2 кг в напълно комплектовано и заредено състояние при дължина на цевта 686 мм. Карабината е с ръчно презареждане и е снабдена с цилиндрово-пълзящ затвор. Мощният патрон осигурява начална скорост на изстреляния куршум 830 м/сек, който при използване на електрониката поразява цели с висока точност на разстояние до 1100 м.

Карабината TrackingPoint XS1 е комплектована със сгъваема двунога, която може да се регулира по дължина и височина, два пълнителя с вместимост по 5 патрона и 3 акумулатора за захранване на електронния модул.

Друг вариант на карабината е обозначен като TrackingPoint XS2. Той е предназначен за стрелба на по-къси разстояния Използва патроните .300 Winchester Magnum с куршум Sierra Match King OTM с маса 14. Дължината на цевта на оръжието е 610 мм. По-късата цев е довела до намаляване масата на оръжието до 8,6 кг.

Характерна особеност на варианта TrackingPoint XS2 е, че балистичният изчислител на компютъра е разчетен за патрона. 300 Winchester Magnum. Изстреляният куршум получава начална скорост 860 м/сек, като прицелната далекобойност е около 900 м

Вариантът TrackingPoint XS3 има още по-къса цев – 560 мм. Карабината използва патрон .300 Winchester Magnum, но с куршум Long Range X Bullet с маса 12,3 г. По-лекият куршум се изстрелва с по-висока начална скорост до 870 м/сек и осигурява точна стрелба на разстояние около 780 м.

TrackingPoint XS3 има пластмасова ложа с фиксирана дължина. Общата маса на оръжието е намалена до 7,4 кг.

Към настоящия момент карабините на TrackingPoint4 не са намерили широко разпространение главно поради високата си цена, която за различните версии се движи от 10 000 до 22 хил. долара Големите пари се дължат главно на скъпоструващата електроника и оптика. Но както казва народът – за всеки влак си има пътници.

Затова към карабините проявяват интерес доста заможни купувачи, пристрастени към суперточната стрелба.

http://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

No comments yet... Be the first to leave a reply!