избори 2013

Снимка: © Явор Николов   “Фрийдъм Хаус“ отново подчертава обезпокоителния монопол в медийното пространство на „Нова българска медийна група“

България е на 75-то място по свобода на словото, според публикувания в сряда годишен доклад на „Фрийдъм Хаус“ за миналата година.

БНР разговаря с Елън Ахекян, която е работила по доклада. Според нея, една от най-обезпокоителните тенденции по отношение на свободата на словото в нашата страна е концентрацията на собственост. Има се предвид монопола на „Нова българска медийна група“, както и факта, че собственик на групата е действащ в момента депутат – Делян Пеевски.

„Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, които се знае, че подкрепя партията, която е на власт“, казва Ахекян.

Ахекян добавя, че всъщност в България, през 2014-та, е забелязано подобрение, заради това, че според данните, са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година, но, по всичко изглежда, че властите в страната изглежда, по-скоро, са толерирали заплахите срещу журналистите.

Заключението на годишния доклад на „Фрийдъм Хаус“ е, че свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт.

Европа продължава да отбелязва високи нива на свобода на словото, въпреки че в някои региони има голям спад.

Причината за влошаване на картината в световен мащаб, според „Фрийдъм Хаус“ са основно два фактора – приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт.

В изминалите пет години се наблюдава влошаване на условията на свободна журналистическа работа в редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики, като например Гърция, която е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 година, до сега.

Значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим.

Показателят и за свобода на словото в САЩ е паднал с един пункт, което се дължи на тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури.

Класацията на медийната свобода се оглавява от Норвегия и Швеция./webcafe.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!