България е за запазване на териториалната цялост на Македония (ОБЗОР)Снимка: МС

Зоран Заев, лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) се срещна с премиера Бойко Борисов. След срещата министър-председателят заяви, че Република Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО и държим политическата криза в страната да се реши по демократичен начин. Борисов заяви, че страната ни е против всякакви изявления за федерализация на Македония. Борисов посочи, че България е притеснена от кризата, която се случва до нашата граница, но подчерта, че страната ни не са меси във вътрешните работи на западната ни съседка. Министър-председателят коментира, че в България не се делим на леви и десни, когато се касае за стабилността на една държава и даде за пример това, че в срещата със Зоран Заев са взели участие също министърът на външните работи Даниел Митов и зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов.

От своя страна Заев посочи, че на срещата е представил детайли около политическата криза в Македония, като и възможни детайли за демократичното ѝ разрешаване. Той заяви, че мястото на Македония е в ЕС и НАТО и чрез европейските институции се опитва да намерим решение на кризата, която засяга не само страната, но и целия регион. По думите му България като член на ЕС може да помогне за намирането на решение на кризата по демократичен път. Зоран Заев, каза още, че не иска сценарий като в Украйна. Заев допълни, че иска да се създаде правителство без влиянието на двете най-големи партии, опозицията или властта, и по демократичен начин, в рамките на 6 до 9 месеца, да се подготвят избори, тъй като народът е този, който дава властта и който ще определи пътя на Македония.
Българският премиер не е присъства в записите, с които СДСМ разполага, заяви Зоран Заев. Той каза още, че огласяването на записи с разкрития срещу властта ще продължи, докато не се намери решение на политическата криза.
Зоран Заев посочи, че неформално ЕС ще отвори преговорни глави 23 и 24 за Македония – правосъдие и свобода на медиите. /focus-news.net/

No comments yet... Be the first to leave a reply!