rumqna-bychvarova-poluchi-elektronen-podpis-na-novata-cena-281000Днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова участва в редовния парламентарен контрол. В отговор на въпроса на народния представител Десислав Чуколов от Атака относно действията на МВР в община Гърмен, вицепремиерът Бъчварова поясни, че от самото начало на възникване на инцидента в Гърмен на 23 май МВР  предприема всички необходими действия за предотвратяването на ескалацията му. В района на квартал „Кремиковци” е осигурена денонощна охрана на обществения ред от полицаи и служители на Жандармерията. Срещу нарушителите на реда са образувани досъдебни производства и ежедневно всички процесуални действия се докладват и съгласуват с Районна прокуратура – Гоце Делчев.

На 27 май, по указания на наблюдаващия прокурор, са привлечени в качеството на обвиняеми пет лица, между които и подбудителите от ромски произход, които са хвърляли камъни по жителите на Гърмен. Единият от петимата срещу, които са повдигнати обвинения, е задържан до 72 часа с цел довеждането му пред съда във връзка с искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража”. Вчера в град Шумен е задържан и още един за извършеното престъпление по чл. 325 ал. 1 от НК – хулиганство, и други сериозни правонарушения. Предстои конвоирането му до Районното управление в гр. Гоце Делчев и предявяване на обвинения. На четири лица са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция”. Повдигнатите обвинения са по чл. 131 ал. 1 от НК – лека телесна повреда и чл. 325 ал. 1 от НК – хулиганство.
След последвали действия на гражданско неподчинение на местни жители на Гърмен вечерта на 23 май, изразяващо се в ограничаване движението на превозни средства, МВР организира допълнителна охрана в района от общо 70 души, което не е позволило извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред. При проведените действия са задържани десет лица за срок до 24 часа в поделения на МВР; съставени са и 13 протокола за полицейско предупреждение по чл. 65 от ЗМВР.
По отношение на проверките на адресните регистрации на жителите от квартал „Кремиковци“, министър Бъчварова поясни, че са проверени 374 лица. По последни данни от тази сутрин на ОДМВР – Благоевград, единствено за трима от тях е установена друга адресна регистрация. Проверени са и наличните автомобили – те са с редовни документи и платен данък и застраховка.
От трибуната министър Бъчварова поясни, че с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов са били на мястото на конфликта на 26.05 и са се срещнали лично с жителите на с. Гърмен. „Проведохме разговори с Инициативния комитет на протестиращите от селото, а така също и с представители на ромската общност. По време на срещите беше постигнато съгласие да се търси диалог и формат за редовни разговори между двете общности за възстановяване на добрите отношения и постигане на решения и разбирателство по възникналите проблеми и поводи за конфликти“. По отношение на поетия от кмета на община Гърмен – Минка Капитанова, ангажимент да бъде инсталирано видеонаблюдение в селото, министър Бъчварова подчерта, че тази мярка в други райони е доказала ефективността си за противодействие на престъпността“.
В допълнение на всички предприети мерки до този момент, вицепремиерът обясни, че след проведен анализ на работата на полицейските служители и оценка за дейността им, е било взето решение за смяна в ръководствата на Районното управление- Гоце Делчев и на Полицейския участък в Гърмен.
„Разчитам, че взетите до сега мерки ще доведат до нормализиране на ситуацията в населеното място. След това е необходимо местната власт да обсъди възможните мерки и политики“, поясни тя по отношение на комплексните проблеми, които съществуват в региона.
Извън задължителните оперативни мерки, които в рамките на своите правомощия и отговорности МВР осъществява, министър Бъчварова планира и такива с дългосрочен и превантивен ефект. „В тази връзка, като дългосрочна мярка за противодействие на престъпността и осигуряване на превенция, с мое разпореждане бе подготвен доклад, който днес ще представя пред колегите си на Министерски съвет в режим на писмена процедура. С него предлагам създаването на Национален съвет по превенция на престъпността“, каза тя и поясни, че решение за създаване на такъв Съвет има от края на 2012 година. Той не е успял да заработи пълноценно поради поредица от причини, основно политически и организационни и затова не е  изпълнил своите функции. „Актуализирането на идеята за създаване на Национален съвет по превенция на престъпността цели координиране на усилията и политиките на правителството и държавните органи по отношение преодоляването на  конвенционалната престъпност“, обясни тя. Колективният орган, който ще се формира от представители на всички министерства ще осъществява координацията на дейността на държавните органи и с неправителствения сектор, международните организации и националната политика за превенция на престъпността.
„Личното ми убеждение е, че за решаване на натрупаните социални и градоустройствени проблеми на местата с компактно ромско население са необходими систематични и съвместни усилия на поредица от министерства и техните регионални звена. Необходимо е и добро сътрудничество с местните власти и широката гражданска общественост“, заяви вицепремиер Бъчварова в заключение на своето изказване. „В тази посока и чрез безкомпромисно прилагане на всички законови мерки по отношение на всеки нарушител на обществения ред, МВР ще работи за ограничаване и преодоляване на натрупаните проблеми.“/mvr.bg/  Сн. news.bg

No comments yet... Be the first to leave a reply!