Тоня Борисова в народна носия Сн. Александър Борисов

Тоня Борисова в народна носия
Сн. Александър Борисов

Наричат я „Поетесата на живите книги“, защото повече от три десетилетия представя своите неиздадени книги като моноспектакли или концерт-спектакли в България и пред българските общности в чужбина. Тя е Тоня Борисова – поетеса, актриса, режисьор на авторски поетично-музикални спектакли и концерти; филмов сценарист, редактор на книги, педагог, общественик. Водеща на международни и национални фолклорни фестивали. Завършила е с отличие Българска филология – ВТУ и Кинопедагогика – ВИТИЗ. Родственица на българския писател и общественик  Захарий  Стоянов.

Работи с изтъкнати български и чужди изпълнители и състави, хорове и ансамбли. Създала е 20 книги, над 670 авторски поетично-музикални и танцови спектакъла и сценариите на 45 художествено-документални филма. Носител на международни и национални литературни и филмови награди и отличия. Стиховете й са превеждани на много езици.

Като Председател на Фондация „Сълзица за Вас“ от 2000г. развива благотворителна дейност в подкрепа на млади дарования в нужда и неравностойно положение. Удостоена е с медала „За хората с добри сърца”.

През 2012г. става онлайн победител в общобългарската класация  на АРИЗ-7 „Пазител на традициите” в категорията Фолклор-Големи. Активно работи в Международната асоциация за българско изкуство по света МАБИС като Директор направление „Литература”. Участва редовно в Научните конгреси на МАБИК – Международна Академия по българознание, иновоции и култура при  ООБ (Организация  на  обединените  българи). Почетен член на Съюза на Чувашките писатели и на Историко-културния Фонд „Волжка Болгария“ – гр. Уляновск. Включена е в Електронната енциклопедия „Великите Българи“.

Майка е на три деца. Вдовица на изтъкнатия режисьор-оператор Александър Борисов.

Тоня Борисова с Ансамбъл "Пирин" Сн. Александър Борисов

Тоня Борисова с Ансамбъл „Пирин“
Сн. Александър Борисов

ПЪТЕКИ КЪМ ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ” е все още неиздадена книга-спектакъл, една необичайна амалгама от стихове, есета и публицистични материали – размисли за съхраняването на родовата и историческа памет, традициите и Българския Дух, единението на Българите по света и опазването на великолепния Български език. Спектакълът вече две десетилетия вълнува зрителите със своите послания, но едноименната книга все още не е издадена. Предвижда се тя да бъде илюстрирана с фотоимпресии на Александър Борисов и негови приятели – фотографи и придружена от DVD диск на художественния филм „ДО КОЛЯНОТО НА ГОСПОД”, съвместно дело на Тоня и Александър Борисови. Филмът е носител на награди за операторско майсторство и сценарий от престижния МФФ БАЛФЕСТ-2008г. Книгата, спектакълът и филмът отправят послание: където и да сме по света, ако обичаме и носим България в сърцата си, ние завинаги ще бъдем живи пътечки към безсмъртната й Душа.

Мили приятели и родолюбиви Българи, ако бихте искали да помогнете стиховете и есетата, затворени зад кориците на тази книга, както и на останалите поетични и прозаични книги на поетесата, посветени на Добротворчеството и Човещината,  да стигнат до повече хора по света, можете да отправите покана към Тоня Борисова за осъществяване на някои от спектаклите й или да подкрепите издаването на книгите като се свържете за информация с поетесата на ФБ страницата й: https://www.facebook.com/tonia.borisova или на адреса на сайта „Радомир – вчера, днес и утре“ -  http://radomirdnes.com .  Редакционен  телефон  0876 900 270 ;  електронна  поща  на  адрес:   radomirdnes@abv.bg .

Предварително изказваме своята най-искрена благодарност на онези, които в днешните, натежали от бездуховност и тревоги времена, по волята на сърцето си ще подадат ръка и окуражат Тоня Борисова да следва своята творческа Мисия.

Текст  Бисер  Боянов

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!