Зам. министър Жечо  Станков            Сн. clubs.bg

Зам. министър Жечо Станков           Сн. clubs.bg

МЕ, МОСВ и МЗХ провериха два сигнала за незаконен добив на въглища край Перник. Пред журналисти след проверката заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че не са оставили нито един сигнал непроверен и то нееднократно, а многократно. Станков обясни, че извършват проверка на мястото за втори път. „Виждаме, че много малко са новите изработки, но продължаваме да контролираме района, защото има потенциал да бъде осъществен незаконен добив”, обясни Станков.

„Видяхме на места, в територия на концесионери, също дупки за незаконен добив. Ще ги уведомим, че те трябва да бъдат запълнени с техни средства. Това, което установяваме на място е цялото добито количество, опаковано в чували и се свързваме с Инспектората на община Перник, те го извозват и го дават на граждани в неравностойно положение и се нуждаят от тези въглища”, допълни той. Станков уточни, че наказанието както за физически, така и за юридически лица при първо залавяне, е между 50 и 100 000 лева по преценка на Министерство на енергетиката. „Оттам нататък има втора и трета санкция, които достигат до половин милион лева. Това, което ни дава закона като право е да хванем човека или юридическото в момент на добив”, допълни още той.
„Имаме заловени при последната проверка в региона. Над 10 физически лица бяха установени и едно юридическо. Поставени са актове”, уточни Жечо Станков.

Сн. internet

Сн. internet

„Сигналите, които имаме са, че освен въглища са и скално облицовачни материали. За последните две години имаме около 35 постъпили сигнала. Имаме стартирали наказателни производства”, посочи той. Станков благодари на колегите си от МОСВ, МЗХ и МВР, които са на място и за съвместните проверки, които осъществяват. „Продължаваме и няма да се спрем за ограничение навсякъде на незаконния добив”, каза още Станков./focus-news.net/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!