Сн. telekabeltv.bg

Сн. telekabeltv.bg

Трус с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер е регистриран днес в близост до Пловдив, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 12,32 часа.  Епицентърът е на 10 км. североизточно от Пловдив и на 134 км. югоизточно от София с дълбочина 10 км.

По данни на БАН трусът е бил с магнитуд 2.6 по Рихтер. Няма данни за материални щети.

Как да реагираме при земетресение?

Ако сте вкъщи и усетите земетресение преместете се веднага към сигурно сигурно място в следния ред:

вън: ако можете да излезете в рамките на няколко секунди, направете го и се отдалечете максимално от околните сгради; * защитено пространтво: застанете под някоя врата. Конструкцията на сградата е подсилена на такива места; * под тежка маса или в ъгъла на стаята: в краен случай можете да се скриете под здрава мебел или в ъгъла на стаята;

Пазете се от външни стени, прозорци, лавици и всичко, което може да падне върху вас. Коленичете и покрийте главата и лицето си с ръце. Ако сте инвалидна количка, пуснете спирачките и пазете главата си.

Не използвайте асансьор по време на земетресение. Има реална опасност да заседнете в него.

Ако се навън Отдалечете се от всички околни сгради и се опитайте да намерите място под открито небе. Далеч от кабели и стълбове.

Ако сте в превозно средство отбийте от пътя и останете в превозното средство. То ще ви предпази. Избягвайте да спирате под мостове, до сгради или стръмни склонове.

Ако сте на морския бряг напуснете плажа веднага и влезте навътре в сушата. Опасността от цунами не трябва да се подценява.

Най-важният съвет е да останете спокойни и да действат бързо и ефективно. Ако имате възможност упражнявайте евакуация, така в случай на земетресения ще действате инстинктивно./trafficnews.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!