alt

Част от италианските ученици доброволци от Милано по време на поклонението на Втори обект на бившия концлагер „Белене”. 26 години след краха на комунизма в България гимназисти посещават организирано едно от местата за памет към жертвите на комунистическите репресии в страната | Снимка: Културен център „Евгений Босилков”.

За първи път в историята на България ученици се поклониха в памет на жертвите в концлагера „Белене” на остров Персин. Събитието се случи тази седмица, а участниците в него са гимназисти, но не от България, а от Италия.

Учениците от Италия са организирани от енорията на гр. Милано в Италия, водени от отец Алесандро Фузети. „Те бяха на едноседмично посещение в Белене по моя покана”, съобщи пред desebg.com Паоло Коретзи, енорийски свещеник в крайдунавския град. Нито едно от тях не е посещавало България преди това.

Първото по рода си събитие стана факт 66 години след създаването на най-големия лагер „Белене” за политически противници от комунистическия режим у нас през 1949 г. и 26 години след краха на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия.

Ученици от Италия помагат на социално слаби хора в Белене

Едноседмичното посещение на италианските ученици в гр. Белене, които са наброявали група от 50 души, е организирано от католическата църква със социална цел, като гимназистите са участвали в извършването на социални дейности по подпомагането на социално слаби хора в града.

alt

Момчета и момичета от италианската група, заедно със своя енорийски свещеник, по време на посещение при възрастна жена от Белене | Снимка: Културен център „Евгений Босилков”.

„Децата помогнаха на възрастни хора в Белене, ремонтираха къщи, а също така боядисаха  училище „Васил Левски” в града”, разказа отец Кортези.

Посещението в гр. Белене е доброволно, като всяко едно семейство на учениците е заплатило пътните разходи (около 300 евро) на детето си.

Момичетата са настанени в Културен център „Евгений Босилков” към една то двете католически църкви в Белене, а момчетата в хотела на затвора, който е в съседство с храма.

Посещение и поклонение на Втори обект

„В програмата решихме да включим и посещение на бившия Втори обект на остров Персин, където някога е бил създаден лагера „Белене”, допълни отец Кортези, който през 2014 г. основа Инициативен комитет за изграждането на мемориал на мястото на лагера.

alt

След поклонението на лагера „Белене” италианските ученици участват в доброволното почистване на една от сградите на бившия Втори обект, където от промените насам един път в годината се организира национален събор в памет на жертвите на лагерите | Снимка: Културен център „Евгений Босилков”.

„Желаещите да посетят острова и лагера доброволно участваха в почистването на една от основна сгради на Втори обект”, обясни католическият свещеник.

По думите му за първи път на лагера „Белене” е отслужена католическа литургия в памет на жертвите. „Учениците бяха впечатлени, защото с изключение на някои от по-големите гимназисти, които са били в лагера „Аушвиц”, останалите не посещавали места за масови репресии”, отговори отчето на въпрос наdesebg.com как младите хора са възприели лагера.

alt

Учениците участват в извършване на ремонт в къща на социално слаби беленчани | Снимка: Културен център „Евгений Босилков”.

Учениците са останали изненадани от факта, че лагерът е създаден и функционирал по време на комунистическо управление. Досега им е било известно, че лагерите са създавани само от нацистите и не са знаели, че в страните от Източния блок са съществували подобни места за масови репресии. „Това е обяснимо, тъй като злините в миналото в Италия се свързват с фашизма”, обясни отец Кортези.

Той допълни, че при пристигането си в България младите хора са успели да разгледат българската столица София и видели разликата и бедността в по-малките населени места в провинцията Белене. Гостите на крайдунавския град са останали впечатлени от красотата на природен парк „Персина” на остров Персин, през който се преминава, за да се стигне до Втори обект на лагера „Белене”.

alt

Младите гости от Италия боядисват оградата на беленското училище „Васил Левски” | Снимка: Културен център „Евгений Босилков”.

Миналата година отец Паоло Кортези организира поклонническа група от Италия на лагера „Белене” на 23 август – Европейския ден в памет на жертвите на всички тоталитарни режими.

През това лято в се очаква да пристигнат още няколко групи от Италия с поклонническа цел в лагера „Белене”./desebg.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!