Blaser_R8_Ruthenium_Detail_03а стартира ловът на едър дивеч. За повечето авджии този ден е много специален. Той е свързан не само с голямото очакване и емоциите от първата гонка, но и с удоволствието от подготовката за този истински празник.

За онези, които не са успели да си вземат суперкарабината “Бенели Арго”, намалена с 30% на ловно-рибарското изложение в столичния “Интерекспоцентър”, остава шансът да се ориентират към бижуто нанемските майстори “Блазер”.

Напоследък “Блазер” упорито и систематично се наложи във високия клас ръчнозарядни карабини за едър дивеч най-вече с уникалния си праволинеен затвор. При него е избегнато отварянето на затвора под ъгъл, което, от една страна, забавя зареждането, а от друга, влияе отрицателно на прицелването и на точността на стрелбата.

Всъщност първото оръжие с такъв тип затвор е дело на “Маузер” през 80-те години. Той обаче даваше доста дефекти. Затова “Маузер” се отказа от него, а “Блазер” го взе, модернизира и днес затворът е визитна картичка на неговите карабини от типа Р-8.

Р-8 е модернизирана версия на Р-93, като промяната основно е в начина на заключване – затворът е по-як и по-солиден, променена е и неговата глава. В България все още е на мода предишният модел на “Блазер” – Р-93, любим между другото на президента Георги Първанов и цяла плеяда видни политици и бизнесмени.

Всички карабини от серията Р-8 са от типа “лего”, което означава, че са с възможност за смяна на цевите и прикладите.

Новата Р-8 се произвежда в класическите калибри за лов на едър дивеч – 308 уинчестър, 30-06, 7х64, 9,3х62, както и за усилените патрони 300 уинчестър магнум, 7 ремингтън магнум, 338 уинчестър магнум.

Благодарение на по-якия затвор специално за любителите на сафари в Африка “Блазер” разработи нови патрони, които са по-мощни и от 375 холанд и холанд и 416 ремингтън магнум – примерно 458 Win. Mag., 458 Lott и 500 Jeffery.

Р-8 се отличава с изключително високо качество на цевите. При стандартните калибри те са дълги 58 см, а при магнум-калибрите – 62 см.

Специално за гонки, каквито в България се практикуват масово, “Блазер” предлага и по-къси цеви – от стандартните 58 см ги намалява на 52 см, а от 62 см – на 58 см.

Стандартните цеви са с диаметър 17 мм. Но се предлагат и утежнени цеви с диаметър 19 мм (Semi Weight), както и цеви Safari и Match с диаметър 22 мм.

Предпазителят на Р-8 също е уникална разработка на фирмата. Когато е вдигнат, пружината се отпуска, не стои натегната и дори да изпуснеш оръжието, неволен изстрел няма да последва. При други оръжия дори при спуснат предпазител пружината остава натегната и при външно въздействие иглата може да възпламени патрона.

Към стандартните приклади – дървен и полимерен, “Блазер” прибави и т.нар. success приклади. Те са известни с пистолетната ръкохватка и т. нар. tumbhol – дупка в приклада за по-добро захващане. По неофициални данни “Блазер” въвежда този тип приклади заради огромния руски пазар.

Потребителско проучване преди няколко години показало, че руските ловджии особено предпочитат този начин на захват на оръжието.

С голям интерес се посрещат и полимерните приклади, комбинирани с кожени елементи – на задтилъка, върху ложата и ръкохватката, както и на мястото, където обикновено се опира бузата на стрелеца. Напоследък доста се търсят версиите на “Блазер” с цял приклад – от типа stutzen. При него ложата е продължена и покрива цевта почти до нейния край.

Идеята е при облягане на дърво, камък или раница цевта да не се влияе от вибрациите при изстрел. Според експерти в такива случаи ложата поема почти 90% от вибрациите.

Карабината Р-8 на “Блазер” върви идеално с новия бързомерец на Aimpoint-H-2. Той е много подходящ за гонка на едър дивеч. Не дава увеличение, но хване ли червената точка целта, попадението е сигурно. Къса компактна карабина с такъв бързомерец е безгрешна на разстояния 70-80, дори 100 метра. - Още ловно оръжие

No comments yet... Be the first to leave a reply!