aej-asociacia-na-evropeyskite-jurnalisti-v-bulgaria-720p (1)АЕЖ-България с подкрепата на фондация „Америка за
България“ и генерален спонсор „Виваком“ организират  конференцията „Журналистика 2.0:
Митове и възможности в социалните мрежи“.

Конференцията  ще се проведе на 11 ноември 2015 г. в Vivacom Art Hall.

А  ето  и  някои  от  подробностите.

Спомняте ли си, как снимката на германеца Андреас Гюнтер Лубиц обиколи медиите, и стигна до него заедно с информацията, че е загинал, убивайки 150 пътници в самолет. Единствената вина на младия Гюнтер се оказва съвпадението на името му във Facebook с това на втория пилот на „Джърмънуингс“, причинил трагедията във Френските Алпи. Подобни грешки са част от безкритичното ползване на социалните мрежи от журналистите. Тази практика все повече дискредитира медиите като достоверен източник на информация и често ги превръща в оръжия на военна и политическа пропаганда.

Навлизането на социалните мрежи като основен източник на информация за журналистите поставя всеки ден редица въпроси пред тях: Наистина ли тази снимка е от мястото на събитието или е фотошоп? Мога ли да бъда съден ако използвам видеото на потребителя Х без да се свържа с него? Застрашавам ли достойнството на детето У ако пусна снимката на този конкретен потребител?

Всички тези въпроси ще търсят своите отговори по време на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи”, организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България. Събитието е подходящо както за журналисти и медийни експерти, така и за комуникационни специалисти, студенти и работещи в неправителствения сектор.

Специален гост на конференцията е Сам Дъбърлей, един от основателите на проекта Eyewitness Media Hub, подкрепен от Google News Lab. Eyewitness Media Hub работи за коректното използване на потребителско съдържание в социалните мрежи от медиите, а именно: как се проверява истинността на съдържанието, как се третират авторските права, кои са основните етични казуси в отношенията с потребители на социалните мрежи. Българският опит и казуси по темата ще дискутират журналисти, специализиращи във верификацията на потребителско съдържание – Йордан Йорданов, от „Господари на ефира“ на Нова телевизия и главен редактор на gospodari.com, Велислава Попова от Дневник.бг, Татяна Павлова – редактор в телевизия BiT с предишен опит от BTV и Нова телевизия. Модератор на дискусията е експертът по онлайн медии и дигитален маркетинг Жюстин Томс.

От  пернишки  регион  са  поканени  Вихрен  Матев  perunik.com  и  Бисер  Боянов  radomirdnes.com.

Поканените, които  желаят  да  присъстват  на  конференцията  може  да  се  регистрират  на  линка,  който  е  посочен  в  поканите  до  10  ноември  2015 г.

No comments yet... Be the first to leave a reply!