30.11.sveti-andrej (1)На 30 ноември отбелязваме Андреевден. Народните предания разказват за самотника светец Андрей, който живеел в планината. Имал си нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единствения вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките. Затова днешният голям празник е известен и като Мечкинден.

Днешният празник е свързан с прехода от есента към зимата и затова в къщата жените не трябва да работят. 

В навечерието на Андреевден жените сварявали царевица, фасул, ечемик, овес – всичко което се сее и го наричали “ Както сварените зърна наедряват, така и да наедреят посевите“.

Смята се, че на Андреевден, денят започва да едрее колкото просено зърно, за това на места се нарича и Едринден или Едрей.

Деня празнуват и невестите, очаквайки благоволението на съдбата – да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца.

На Свети Андрей не се работи къщна работа. Не бива и да се перат дрехите.

На трапезата днес се слага пита и ястия от някакво зърно – царевица, булгур, боб, леща, просо. Ястията са постни.

Днес имен ден празнуват, всички свързани с името на свети Андрей Първозвани – Андрей, Андреяна, Андрея, Андриян, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

No comments yet... Be the first to leave a reply!