IMG_4888Днес в МКИЦ „Европа“ гр. Радомир бяха представени изложба и филм на тема „България 1944-1989. Забранена истина“. Събитието се организира от Община Радомир, Общински исторически музей и Фондация “Конрад Аденауер” със съдействието на Областна администрация Перник. Сред официалните гости бяха народният представител Ирена Соколова, областният управител д-р Александър Александров, зам.-кметът Любка Димитрова, ръководителят на българското бюро на  Фондация “Конрад Аденауер” г-н Арндт, авторите на проекта Фанна Коларова и Стоян Райчевски, председателят  на  ОбС  Радомир  Станислав  Кириров,  преподавателят  по  история  в  Европейският  университет  и  председател  на  СДС  Перник  д-р  Юлиан  Ситарски, общинският съветник  Елинчо  Йорданов, филологът  Доротея  Костадинова, общественици, ученици IMG_4883и граждани.

„Тази изложба е един пътуващ музей. С нея искахме да дадем един импулс, който да предизвика разговор в обществото, разговор в семейството, да събудим любопитството на всеки един българин да разбере какво се е случило с неговите родители, с неговите баби и дядовци.“ каза г-жа Фанна Коларова. Тя изтъкна още, че България има много интересна и индивидуална история от 1940 г. насам и тя не се припокрива с историята на никоя друга европейска държава.

IMG_4891Г-н Стоян Райчевски изрази своята благодарност, че изложбата и филмът са представени именно в Радомир. „Радомирският край е свързан с едни от най-тежките моменти в историята. Радомирско е лобното място на голяма част от софийската интелигенция.“ каза той.

„Осмислянето на една диктатура е една от най-тежките задачи, които може да реши едно общество и понякога са необходими десетилетия да се стигне до консенсус.“ каза ръководителят на българското бюро на фондация Фондация “Конрад Аденауер” г-н Арндт. „Правилното IMG_4880осмисляне на миналото е най-добрият начин да се предотврати опит диктатурата да се представи като нещо хубаво.“ добави г-н Арндт.

„За мен беше голямо изкушение да поканя приятелите ни от Фондация “Конрад Аденауер”, за които една от основните теми на дейност, е да бъде осветлено миналото ни – такова каквото е. Когато човек знае истината, той може да избере какъв път на живот да има.“ – каза народният представител Ирена Соколова. Тя обяви победителите от конкурса за есе „Скритото минало на IMG_4894България“.

Изложбата отразява теми и събития от комунистическата действителност. Проектът показва малко познати факти от историята на България през годините на комунистическата диктатура. Освен изложбата бе представен и  филмът на Стоян Райчевски „България 1944-1989. Забранена истина“.

Лентата илюстрира факти и събития от епохата на комунизма със свидетелства на все още живи лагерници, IMG_4884изтърпели и преживели ужаса на мъчението, глада, насилието.

 

 

 

 

 

IMG 20151130 142151

IMG 6818

IMG_4907

No comments yet... Be the first to leave a reply!