IMG 20160127 160207

Организираната съвместно Държавен архив – Перник, експозиция представя историята на маскарадните игри от самото им създаване до днешни дни, чрез документи и фотографии.

„Тази година 2016 г. е по-специална за СУРВА, защото се навършват 50 години от първото издание на фестивала, както и вписване на обичая Сурва в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник e най-aвторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите” каза областният управител.

На събитието присъстваха заместник-кметът по култура и образование на община Брезник г-жа Доревска, представители на местни структури директори на училища и ученици.

Върху специално изпработените платна са поместени данни за първото издание на фестивала, както и за хореографа Йордан Николов, дал идеята за създаването му през далечната 1965 г.

Желаещите граждани могат да се запознаят с интересните факти за фестивала и визията на емблематичния знак от минали години, като посетят разположената в зала „Атриум” изложба до 10 февруари.

No comments yet... Be the first to leave a reply!