12615614_994682620603565_8279064046330424131_oСърцето на Перник затуптя в ритъма на Сурва.И така ще е три дни.
Пламна огънят на Юбилейното 25-то издание на Международния фестивал за маскарадни игри Сурва 2016. Перничани, официални лица и гости от три континента с наслада гледаха час и половина уникалното шоу поднесено от майсторите на танца. Спектакълът бе стилен, без излишни елементи, в духа на българското и традицията.
В началото кметът на общината д-р Вяра Церовска поведе гостите към сцената пред двореца на културата, съпроводени от светлините на факелно шествие на сурвакарите от Кралев дол. Многобройната публика и журналисти бяха окупирали сценат, следяха случващото се на огромни монитори. Тържествената вечер започна с химна на Република България и химна на Европа. Сред официалните лица бяха Ирина Бокова- генерален директор на ЮНЕСКО, Хенри ван дер Кроон-президент на ФЕКГ, посланици на много страни, зам-министрите на културата, на туризма и на транспорта- Боил Банов, Ирена Георгиева, Валери Борисов, народни представители, евродепутати, областни управители, кметове. Тук бе и цялата управа на Перник – областният, председателят на общинския съвет, зам.-кметовете.
Кметът Вяра Церовска като домакин ги посрещна с думите:
„ Добре дошли в Перник по Сурва – фестивала на фестивалите! Ще видите Перник в маски, ще чуете Перник в звонци, ще се насладите на магията на Сурва с участието на 110 групи. Мъдростта и фантазията на перничани ще изплетат вечната битка между доброто и злото. Нека доброто победи !“
Очакваният момент настъпи, когато генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Перник Вяра Церовска сертификата за включването на празника „Сурова“ в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Тя изтъкна, че това е четвъртият български празник, станал част от съкровищницата на световната организация след Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими. Бокова подчерта, че със започващия в Перник фестивал празнуваме българската си идентичност. Като генерален директор на ЮНЕСКО никога не забравям, че преди всичко съм българка, каза Бокова и призова да пазим и предаваме празника Сурва на нашите деца, на тези, които ще понесат в сърцата си духа на българщината.
Зам.-министърът на културата Боил Бонев поздрави перничани от името на министър Вежди Рашидов, който е и патрон на фестивала. Той напомни за големите традиции по Сурва и пожела много успехи на поредното издание на най-големия фестивал на сурвакарските и маскарадни игри. Поздравление към перничани и гостите поднесе и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева,която нарече перничани приятели и заяви, че е щастлива,че е техен гост. Фантастичен празник пожела на присъстващите и председателят на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон,който отбеляза, че въпреки здравословните проблеми е дошъл, защото карнавалът не е думи и послания, а това което виждат очите.
По случай юбилея поздравителни адреси имаше от президента Росен Плевнелиев, от министър-председателя Бойко Борисов и много други институции.
Кметът на Перник предаде на войводата на фестивала символичния ключ на града и му заръча да управлява през празничните дни умно, мъдро и с много веселие. Войводата пък се закле, че ще служи на фестивала и на доброто и с чест ще изпълни всички заръки и прочете 10- те воеводски заповеди, които всеки трябва задължително да спазва в карнавалните дни. Кметът Вяра Церовска запали фестивалния огън внесен от конен клуб Давид . И магията навлезе със звука на 18 тъпана , със специално създадената песен за Сурва, със страхотната хореография поднесена от млади хора. На сцената се редуваха костюми,светлини, лазерно шоу,тъпани и звучаха хубави български песни. А гвоздеят се оказа ефектната музикална заря, която остави перничани без дъх близо пет минути. От днес Перник ще е многолюден,шумен,цветен и танцуващ.

No comments yet... Be the first to leave a reply!