IMGP8544България цяла, сега вази гледа! Тази пъстра черга трябва да влезе в рекордите на Гинес с многообразието на костюми, причудливи същества, гонещи злото, чакащи доброто- с тези думи на водещата -актрисата Латинка Петрова, започнаха двудневните състезателни дефилета на групите от цяла България. Коледарчета от Обединения детски комплекс отправиха традиционни благословии за здраве, берекет и добруване.
Официалният старт на фестивалната надпревара даде кметът Вяра Церовска, която пожела на перничани и всички гости заедно да преживеят магията на Сурва и да се насладят на празника.
Площад Кракра днес ще се напълни с кукери, сурвакари, бабугери и джамалари от цяла България, като в състезанието мерят сили общо 91 групи. Своя колорит представят и 18 групи от чужбина- Албания, Беларус, Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия. От 14 часа на втората сцена пред Двореца на културата ще започнат изпълненията на чуждестранните групи.
Представянето на групите от България ще оценява жури в състав: председател проф. д-р Георг Краев, фолклорист от департамент „Фолклорни изкуства” при НБУ и членове:
проф.д-р Албена Георгиева –заместник-директор на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, проф.д-р Николай Ненов- директор на РИМ-Русе, главен асистент д-р Милена Любенова от Института по етнология и фолклористика при БАН, Цветана Манова- етнолог, Елена Темелкова-художник, директор на Художествената галерия- Перник, Пламен Георгиев –представител на сурвакарската група от Кралев дол-носител на Златна маска 2015, Ивайло Иванов от сурвакарската група от Долни Раковец- носител на Златна маска и Нонко Станев от кукерска група от село Дъбене Старозагорско-носител на Златна маска 2015.
За поредна година зрителите също ще посочат своята група фаворит, а наградата на публиката ще бъде определена с SMS гласуване на номер1915 за всички мобилни оператори.

No comments yet... Be the first to leave a reply!