12615366_995809430490884_8595035078352980704_oКметът на Перник Вяра Церовска закри 25-ия Международен фестивал на маскарадните игри-един успешен и незабравим празник. Най-многолюден откъм гости и участници.Пъстър както винаги, но шумен както никога до сега от звънците на близо 6400 участници,които като симфония карат да трепти не само въздуха,но и сърцата ни. Около осем часа отзвуча и последния звън на многогласните сурвакарски звънци и хлопатари. Войводата докладва на кмета,че фестивалът е минал успешно при безупречна организация и реди и че всички се веселиха и се пречистиха в духа на Сурва.
Кметът на Перник Вяра Церовска връчи тазгодишната награда „Йордан Николов“- учредител на пернишкия фестивал на Милчо Георгиев. Призът се дава за значим принос в организацията, провеждането и популяризирането на фестивала. Георгиев е старши експерт в отдел „Образование и култура“, с фестивала е свързан от седмото му издание през 1977 г. досега. Автор е на над 70 публикации за запазване на любителското художествено творчество. Със специални награди бяха отличени етнологът Цветана Манова,която блягодари и се поклони на народа, който е съхранил традицията. Отличен бе и екипът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, изготвил досието за кандидатурата на обичая „Сурова“ в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Награда кметът връчи и на Шесто СОУ, чиито възпитаници направиха украсата на тазгодишния маскарад. За добрата организация и успешния юбилеен фестивал тази година беше отличен заместник-кмета по образование и култура Севделине Ковачева.Тя благодари на целия екип от „Отдел култура“ положили максимални усилия хилядите участници и гости да бъдат посрещнати подобаващо и да се чувстват като у дома си.
Преди да си вземе довиждане с Перник президентът на ФЕКГ Ван дер Кроон, се качи на сцената и сподели ,че в неговата родина на хиляди километра от тук са разбрали от репортаж по световна медия, че той е в Перник. „Сега вече цяла Европа знае за Перник-каза Кроон и благодари специално на новия кмет Вяра Церовска за страхотното посрещане и организацията на мащабния юбилеен фестивал -25-ти поред. Кроон се обърна и към всички с думите: „Уважаеми участници, незабравяйте ,че аз съм един от Вас и аз мога да кажа още веднъж с гордост ,че сте мои съграждани.“
Последните акорди ,както и първите бяха на Майсторите на танца, които доказаха,че заслужено носят името си. Поднесоха отново звуци, цветове, светлина съчетани с хубаво Дунавско хоро.
Така затворихме страницата на едно вълшебство,което не ни се искаше да завърши …..затова ще има и продължение, защото традициите пребъдват! Защото духът на доброто е във всеки от нас! Нека да го запазим до следващата Сурва !

No comments yet... Be the first to leave a reply!