origТой е издъхнал на път за болницата

Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. По първоначална информация се е почувствал зле и е починал на път за болницата в линейката. Припомняме ви, че след като за кратко след кабинета „Борисов 1″ не заемаше поста в митниците, той не се чувстваше добре и се лекуваше. След това обаче отново се върна в службата.

Генерал-майор  Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в гр. Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенския университет „Ангел Кънчев“). В системата на МВР работи от 1985 година и преминава курс за ръководни кадри през 1999 година в Академията на МВР.

Ваньо Танов започва работа през 1985 г. като оперативен работник в Първо РПУ-Русе, а през 1991 г. оглавява „Тежки престъпления” в РДВР-Русе.

През 1995 г. Ваньо Танов става началник на Второ РПУ-Русе, което постига най-добрите резултати в България. За това предсрочно е произведен в майор. През 1998 г. той оглавява регионално звено „Полиция” в РДВР – Русе. Лично води разследването на пет убийства през 1998 и 1999 г. в Русе. За разкриването на извършителите Танов е награден с лично оръжие, отново предсрочно е повишен в подполковник, а само година по-късно – и в полковник. Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР” и почетно отличие „За доблест и заслуга”.

От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание „генерал-майор“ от МВР.
През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба „Борба с организираната престъпност“ в МВР. През юли 2007 г. Ваньо Танов подаде оставка.

На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби.
Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.

Отличен е с Почетен знак (І, ІІ и ІІІ степен), медал „120 години МВР“

и почетно отличие „За доблест и заслуга“.

От 2002 г. Ваньо Танов оглавява РДВР-Русе.

С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание „генерал-майор“ от МВР.

Женен, с двама сина.

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на внезапно починалия тази сутрин директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

„Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост“ – казва финансовият министър по повод тежката загуба. Горанов изразява скръбта на цялото Министерство на финансите за човека Ваньо Танов, с когото всички работеха в синхрон, пълноценно и с ясни приоритети. В съболезнователния адрес се казва още: „Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно „Агенция „Митници“ постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“.

No comments yet... Be the first to leave a reply!