IMG_0376Под мотото „Априлската епопея” учениците от ПМГ „Христо Смирненски” по различен начин отдадоха своята почит към героите , загинали в априлската епопея. Те отбелязаха едно от най-необикновенните и героични събития в многовековната история на България. Юбилейната годишната за Априлското въстание е спомен за Апостола и Раковски, Ботев и Каравелов, Бенковски и Волов. Титани в нашата история, но и за хилядите незнайни герои претворили идеите им и жертвали живота си.

Тържеството се проведе в залата на Областна администрация Перник, а домакин беше областният управител д-р Александър Александров. Гост на тържеството на учениците беше и Председателят на Общинския съвет Иво Савов.

„Априлци от 1876 г. са ни предали най-великия урок по родолюбие, че важните исторически задачи се решават с действия. Радвам се, че и вие младите продължавате да предавате техните завети и спомена за техните несъразмерими подвизи.Мили младежи, продължавайте да цените своя род и саможертвите направени от предците ни, за да можем ние днес гордо да се наречем свободни българи”. С тези думи се обърна към учениците областният управител Александър Александров” каза в приветствието си д-р Александров.

Учениците изпълниха рецитал на патриотична тематика, припомниха важни исторически факти, рецитираха стихове и пяха патриотични песни.Представен бе и макет на Черешовото топче, собственоръчно направен от възпитаничка на училището.

No comments yet... Be the first to leave a reply!