По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания

Правителственият фалкон, на борда на който се намира Благодатният огън, кацна на Летище София в 20.00 ч., съобщи Нова ТВ. Огънят пристигна с четири специални огнеупорни фенера и беше

донесен от българската делегация, начело с Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит.

В София Благодатният огън първо ще бъде отнесен в параклиса на Синодалната палата. Преди 23.30 ч. ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Патриархът вече направи обръщение към вярващите.

„Живеем в трудни времена – нравствени ценности, които са били мерило, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне.

Представите за добро и зло, редно и нередно се подменят,

а казано е – „горко на ония, които тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина”, каза в Пасхално послание с жестомимичен превод патриарх Неофит.

И  до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

У нас Благодатният огън бъде донесен с четири специални, огнеупорни фенера.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил III,

който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня. В началото той има удивителното свойство да не изгаря.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие,

ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с “Христос Воскресе”!/vesti.bg/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!