Cee3ki0XIAEJcOlНе признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и на Крим от Руската Федерация. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след среща с украинския си колега Петро Порошенко, който е на еднодневна визита в София.

“За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа”, повтори за пореден път Плевнелиев.
Той заяви българска подкрепа за европейското бъдеще на Украйна. ЕС е проект за мир, за човешко и икономическо развитие на нациите. По думите му кризата в Украйна продължава да генерира заплахи за Черноморския регион.

Тази година отбелязваме 25 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Украйна. Успешно е сътрудничеството ни в туризма, а над 240 000 украински туристи почиват у нас. Искаме този брой да се умножава, каза Плевнелиев.

По думите му, имаме интерес да работим за допълнително развиване на транспортните връзки между двете държави.

Повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом, припомни държавният глава. Украйна заемала важна част в приоритетите на външната ни политика. Плевнелиев подчерта, че българите се гордеят с ЕС и НАТО.

“Надяваме се, че възможно най-скоро украинските граждани ще пътуватбезвизово до всички държави членки на ЕС”, изтъкна Плевнелиев.

По думите му България последователно и твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
По темата „Брекзит” Плевнелиев посочи, че когато и по какъвто и да е начин Обединеното кралство да напусне ЕС, принципите и ценностите, в които вярваме, остават. По думите му в такива ситуации много често пропускаме да посочим ползите.

“ЕС работи, прави история и променя историята за добро”, уверява българският държавен глава. “Сигурен съм, че ако говорим за раздяла между ЕС и Обединеното кралство, това ще стане по възможно най-коректния начин”, смята Плевнелиев.

Той призна, че не крие своята пристрастност ЕС да бъде открит, да покаже своята сила, именно като продължи да се разширява. „С или без Обединеното кралство, имаме нужда от силен ЕС на силни национални държави”, категоричен бе Плевнелиев.

Кризата в Украйна, но не само тя, генерира заплахи за всяка една от държавите в Черноморския регион, подчерта Плевнелиев и изтъкна, че 1/3 от територията на Грузия е също окупирана.

По думите му, трябва да си даваме сметка, че балансът в Черноморския регион е тотално разрушен и зависи от всички нас да търсим гаранция за своята сигурност.
“Всяка една инициатива, зад която ще застанем, може да се случи единствено под формата на НАТО и търсим такова решение”, категоричен бе държавният ни глава.
По думите му румънският президент бил много ясен и самият той опровергал идеята за флотилия.

“Ние търсим гаранции за своята сигурност, те идват по линия на НАТО”, заключи Плевнелиев.

Брекзит е изборът на народа на Великобритания, изтъкна на свой ред Порошенко. “Някои смятат, че Брекзит е разрушително явление, аз не съм сред тези политици”, коментира той и допълни, че е убеден, че ЕС ще стане по-мобилизиран и силен.
“Вашите твърди заявления относно непризнаване на анексирането на Крим и осъждането на агресията на Руската федерация са извънредно важни неща за нас”, обърна се Порошенко към своя домакин.

Той изтъкна, че е била възобновена въздушната връзка между Киев и София и всеки ден има самолет Киев – София. С Плевнелиев обсъждали и възможностите за издаването на дългосрочни визи безплатно за украинци, които планират да учат или работят в България.

„Вярвам и ще работя за това ЕС, с или без Великобритания, да продължи това, което правеше досега, да го прави дори още по-ефективно и осезаемо, да доказва нуждата от този уникален проект за мир.

Без ЕС и без партньорството на ЕС с Украйна, този мир също няма да бъде гарантиран, така както искаме да го видим във всяко едно кътче на Европа“, каза Плевнелиев. Той изрази увереност, че ЕС ще продължи със своята подадена ръка към Украйна и процесът на интеграция ще се засилва. ЕС е един уникален проект, който трябва да покаже своята сила, а това минава и през много по-тясното сътрудничество и интеграция с Украйна, допълни Плевнелиев.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна иска силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна със страната му. Той коментира, че не е сред политиците, които смятат, че Брекзит е разрушително явление. Брекзит е хвърлена ръкавица на ЕС, каза Порошенко и изрази убеденост, че след Брекзит ЕС ще стане по-мобилизиран и по-силен, и ще намери достоен отговор на тезите на популистите. Той отбеляза важността да бъдат преодолени настроенията, свързани с евроскептицизма, защото Европа може да бъде силна, само когато е обединена. Порошенко посочи, че нищо не заплашва европейските стремежи на Украйна и допълни, че много важен момент в посоката към ЕС Украйна вече е преминала и никакви брекзити няма да я спрат.

В присъствието на държавните глави бяха подписани три двустранни документа – междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между министерствата на младежта и спорта на България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между БАН и Държавната космическа агенция на Украйна за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро“ на базата на космическия апарат „Микросат-М“.

No comments yet... Be the first to leave a reply!