homeДнес бе осветено знамето на радомирското село Кондофрей. Освещаването извърши енорийският свещеник отец Александър с тържествен водосвет.
Легендата, предавана от поколение на поколение разказва, че рицарят се връщал от Константинопол, отседнал в селото да лекува раните си, което по това време носело името Медвен. Кръстоносецът имал фамилен герб и сега той е възпроизведен на знамето на Кондофрей. Знамето е жълто с ресни. На него е изписано името на селото. Самият герб е рицар на кон с три цвята от здравец, които символизират вярата. Рицарят е възседнал белгийски кон – брабант и държи герба на белгийската област Ено. Това само по себе си говори за легендата, че рицарят-кръстоносец Comte de Frey, който отседнал в Медвен да се лекува, е дал името на селото. Идеята за знамето е на кметският наместник Чавдар Новаков и е изработено от специализирана фирма за знамена.
Амбициозният кметски наместник има проект за монтиране на герба на селото на бетонна стена с пилони за знамената на Европейският съюз, България, Община Радомир и Кондофрей.
Освещаването на знамето и празника на селото уважиха единият от управителите на „София Уест Еърпорт“ – Владимир Ненчев, Пламен Алексиев – кмет на Община Радомир, заместник кмета Любка Димитрова, кмета на Стефаново Веселин Василев, кмета на Извор Мария Манова, кметският наместник на Касилаг Емил Кръстев, кметският наместник на Негованци Емил Йорданов, кметският наместник на Углярци Емилия Андонова, общински съветници и много други гости на радомирското село с най – голямата инвестиция.
Сред местните и военните летището е по-известно като авиобаза „Кондофрей“, но вече официално се казва „София Уест“. То получава удостоверение за експлотационна годност от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Собственик на летището е компанията „София Уест Еърпорт“, която до октомври 2011 г. се казва „Селим Ко“. Няколко месеца по-рано фирмата участва в търг за военното летище и го печели с оферта от 1 250 000 лв. Цената е два пъти по-висока от първоначално обявената. Същата година компанията купува още седем военни терена, показват данните на военното министерство. Всичките са в района на Кондофрей. Освен 378,8 дка от летището фирмата е взела и три в съседното с. Касилаг. Те са спечелени на търг на 19 май 2011 г. за 1 143 016.5 лв. Ден по-късно фирмата купува още три терена в Кондофрей и един в съседното с. Жедна. Сделките са за общо 921 856 лв.
Наскоро са били обсъдени плановете за развитие на летището. Те предвиждали в частта на аеропорта, която се намира близо до селото, да бъде изграден пътнически терминал. В срещуположния край на летището пък ще бъде разположен терминалът за товарните самолети. Пистата му е дълга 2,5 километра, но се предвиждало тя да бъде удължена с още 500 метра.
Според плановете, летището ще се строи на два етапа. Първият ще струва 50 млн. лв. и се предвижда да се изградят нови трансформатори, помощни административни и митнически сгради и пътна инфраструктура. Плюс за летището е, че е разположено само на 38 километра от София и до него минава жп линия. Магистрала „Струма“ за Гърция и Банско се намира само на 11 километра от тук. Обмисля се и ремонт на пътя от летището до магистралата.
Очаква се летищният комплекс да приеме от 800 до 1000 работници и служители.
Колегите на Чавдар Новаков му пожелаха успешно завършване на летищният проект.

No comments yet... Be the first to leave a reply!