Луис  Дагер

Изобретателят  Луи  Дагер

Днес отбелязваме международния ден на фотографията.

На 19 август 1839 г. френското правителство представя изкуството фотография на света, но историята й започва няколко месеца преди това.

Международният ден на фотографията се отбелязва на тази дата заради работата на двама френски учени – Жозеф Нисефор Ниепс и Луи Жак Манде Дагер.

Първата фотография в света е направена именно от Ниепс и се казва „Гледка през прозореца над Лю Гра”. Тя е получена благодарение на фотографския процес хелиография.

Луи Жак Манде Дагер  е френски  художник  и  декоратор, един от създателите на фотографията.Той е роден през 1787 година в село Кормей ан Паризи. Дагер, използвайки опитите на  Жозеф  Нисефор Ниепс, разработва през 1839 г. първия практически осъществим фотографски  метод (наречен дагеротипия), в който светлочувствителният материал е сребърен  йодит. На 2 януари 1839 г. прави първата снимка на Луната.

На 35 години създава така наречената диорама – фантастична поредица от панорамна живопис, изложена със специални светлинни ефекти. Докато се занимава с нея, започва да мисли и за разработване на механизъм за автоматично възпроизвеждане на изгледи без помощта на четки и боя.

Първите му опити да създаде такъв апарат са безуспешни. През 1827 г. се запознава с Жозеф Никефор, който също се опитва да изобрети камера. Две години по-късно двамата стават съдружници. През 1833 г. Никефор умира, а Дагер продължава работата по проекта. През 1837 г. той вече е успял да разработи практичен метод за фотографиране, наречен на негово име дагеротипия.

В 1839 г. Дагер го показва публично, без да го патентова, а за награда френското правителство отпуска пожизнена пенсия и на него, и на сина на Никефор. Оповестяването на изобретението предизвиква голяма сензация. Дагер става герой на деня и е обсипван с почести, а дагеротипията бързо намира широко приложение. Скоро след това той престава да работи.

No comments yet... Be the first to leave a reply!