Снимки: АПИ

Остават само 60 км, за да може да бъде изградена изцяло автомагистрала „Струма“, като така ще спасим много човешки животи. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на старта на изграждането на 24-километровия участък от автомагистрала „Струма“ от Кресна до Сандански.Тя обясни, че се мисли и за природата, като се прави всичко необходимо да я запазят, но трябва да се има предвид, че тези 60 км са най-трудният участък.

„Днес даваме началото на реалното строителство на ЛОТ 3.3, който е дълъг 24 км. По срок той трябва да бъде изграден до пролетта на 2019 година, но познавайки строителите, които имат опита нека си пожелаем това да стане и по-рано и да може предсрочно в края на 2018 година участъкът да бъде завършен“, каза още министър Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“. Тя допълни, че в съвсем скоро време ще започне и реалното строителство на участъка от автомагистрала „Струма“ от Благоевград в посока към Крупник.

Министър Павлова добави, че разчита на всички в региона да бъдат завършени отчужденият на земите в този участък и да може да започне реалното строителство от двете страни на Кресненското дефиле. „Остава голямата ябълка на раздора – окончателно до края на годината да обединим усилия, да направим всички необходими компромиси на НПО, на гражданското общество, на различните институции в държавата и на местните власти, за да намерим най-доброто решение и да спасим човешки животи и което е финансово възможно и постижимо, защото парите от Европа ги имаме до 2020“, подчерта регионалният министър.

По думите й ако до края на тази година не се намери това решение, за да може от 2017 година да започне реализацията и на последния участък през дефилето, това би ни обрекло да оставим най-тежкия и най-критичен участък от автомагистрала „Струма“ недовършен. „Затова съм убедена и вярвам, че ще намерим компромисно решение, което да е най-доброто.

Радвам се, че вече имаме вариант, около който да се обединяваме, а именно същия път през Кресненското дефиле да се използва за еднопосочно движение в посока от Благоевград към Сандански, а в обратна посока чрез обход на Кресна да се минава през Стара Кресна с разделение на направленията и връзка при Симитли, като по този начин да се осигури безаварийно максимално добро преминаване с което да се запази човешкия живот и природата“, коментира още Лиляна Павлова. /

Снимки. АПИ

No comments yet... Be the first to leave a reply!