Съдбата на Европа отново се решава на великата карта на България, обяви Орбан

Източник: пресцентър МС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан връчи на министър-председателя в оставка Бойко Борисов Големия кръст за граждански заслуги. Наградата бе връчена на тържествена церемония в парламента в Будапеща. Тя е една от най-престижните, която може да се дава от унгарската страна, съобщават от Министерския съвет.

На церемонията унгарският премиер заяви, че това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба между българите и унгарците. Тя е уважение към един изключителен политически път. По думите на Орбан това отличие е свидетелство за това, че българите, начело с министър-председателя, застават не само зад България не само подкрепят сигурността на Унгария, а защитават цяла Европа. Виктор Орбан подчерта, че те не са задължени за това от договори, а от своята история и християнски ценности. „Съдбата на Европа отново се решава на великата карта на България“, подчерта още Орбан.

От своя страна Бойко Борисов изтъкна, че за него е чест да получи тази награда. По думите му тя не е за него лично, а за усилията на цялото правителство, на българските граничари, военни, за всички, които денонощно бдят за сигурността на цяла Европа.

„Мога да ви уверя, че в България в мое лице, в лицето на всички, които ми вярват, ще направим всичко необходимо тази защита, не само на българската граница, да продължи, както да продължи и борбата с престъпността, контрабандата, корупцията - всичко, което трови нашите държави“, подчерта Борисов.

Той благодари, че в такъв момент с оценката на Унгария се стимулират всички, които са приели това като кауза и изпълняват всичките си ангажименти към Европа.

По време на церемонията Виктор Орбан определи като ценно приятелството между България и Унгария.

Орбан подчерта, че за унгарците винаги е било добре да знаят и да чувстват, че на Балканския полуостров има един народ със сходна историческа съдба, който разбира техните действия и мислене. По думите му това приятелство е особено ценно сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила в последните столетия.

Днес отново трябва да се защитават външните граници на Европа и тази задача трябва да бъде изпълнена от тези, които имат не само дългогодишна история, но и дългогодишна памет, категоричен е Виктор Орбан.

Според него има исторически грешки, които не могат да бъдат поправени. Затова се стремели всичките решения да бъдат в полза на националните ни интереси. Унгарският премиер подчерта, че само така могат да защитят себе си и Европа. Орбан изтъкна, че за унгарците е радост и гордост, че удостояват премиера на България Бойко Борисов с отличието./news.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!