Нейков: Приетият бюджет на ДОО е по-малкото злоИван Нейков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изплащането на пенсиите на база на правилото 1/12 част от предходния бюджет щеше да носи сериозни рискове пред пенсионната система, твърди бившият социален министър

Гласуването на второ четене в пленарна зала на законопроекта за бюджета на ДОО премина без същински дебат. Въпреки това с приетия бюджет бе избрана по-малката злина. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му изплащането на пенсиите на база на правилото 1/12 част от предходния бюджет е криело сериозни рискове пред пенсионната система.

Нейков посочи oще, че с приемането на бюджета на ДОО няма да има реално увеличение на пенсиите, а по-скоро ще станем свидетели на тяхното замразяване.

„Предвиденото увеличение от 2,5% в средата на годината означава средногодишно увеличение от около малко над 1%, а предвижданията за средногодишната инфлация сочат, че тя ще достигне малко над 1%. Това говори за практическо замразяване на пенсиите“, обясни той.

Бившият социален министър отбеляза и някои мерки, които могат да бъдат предприети, за да продължи реформата в пенсионната система.

„Всички анализи сочат, че следващите 30-40 години българските предприемачи ще работят с все повече възрастни работници“, каза той. „Днес всеки 100 души, които излизат от пазара на труда, са замествани от 66 млади хора, които влизат на него“, подчерта Нейков, като допълни, че трябва да се преразгледа трудовото законодателство.

Големият проблем за работодателите при малцинствените групи е липсата на официално призната квалификация, добави бившият социален министър. Изходът за справяне с този проблем и приобщаването на тези лица към пазара на труда за него е в признаването на знания и умения, придобити по неформален начин чрез явяване на практически изпит./investor.bg/

Още  по  темата

 

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!