ruski_diplomati-1Русия реши да се прави на това, което бе в миналото и заслужи, поне засега, само дипломатическа тояга

Александър Йорданов, vek21press.com

Новогодишен американски шут превърна 35 руски дипломати в „Persona non grata” и вместо да посрещнат Новата година във Вашингтон, Ню Йорк или Сан Франциско, те ще трябва да хванат първият самолет за Москва. Така повелява чл.9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения: „Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е

Persona non grata

„Изритването“ на руските дипломати е само част от безпрецедентните, както ги определя руската преса, твърди санкции срещу Русия. След като Европейският съюз удължи времетраенето на санкциите срещу Русия с още половин година сега последва и логичен ход от страна на американската администрация. В „черния списък”, относно кибератаките на американски сървари от страна на руски хакери, освен конкретни лица са и пет руски ведомства, включително Федералната служба за сигурност и Главното разузнавателно управление към Генералния щаб на руската армия. Разбира се, руските дипломати, се изгонват и заради „недопустимото следене” на техните американски колеги от руската полиция и специалните служби.

Руското министерство на външните работи определя действията на американската администрация като „абсолютно непредсказуема проява на агресия” и с това показва, че паниката в Москва е голяма. Защото дори и за непознатите с езика на дипломацията това решение на президента Обама явно идва след години на толерантност спрямо враждебното поведение на руската страна към всяка американска инициатива.

В характерният си дипломатичен и толерантен стил САЩ информираха още в средата на декември, че готвят нови санкции срещу Русия. Кои са лицата обхванати от санкциите: Шефът на ГРУ Игор Коробов, както исътрудниците на специалните служби Игор Костюков, Владимир Алексеев и Сергей Гизунов. Освен тях в списъка са и двама руски хакера: Евгений Богачев (с псевдоними Lastik, lucky12345, Monstr, Pollingsoon и Slavik) и Алексей Белан (Abyr Valgov, Abyrvaig, Abyrvalg, Anthony Anthony, Fedyunya, M4G, Mag, Mage, Magg, Moy.Yawik, Mrmagister). Последният продължава да се издирва от ФБР тъй като е похитил и данни на клиенти от три големи американски компании в сферата на електронната търговия. За сведения за него са обещани 100 000 долара.

В момента, след струпалите се над главата на Кремъл беди, реципрочният отговор с изгонването от страната на 35 американски дипломати и служители на американското посолство в Москва и консулството в Санкт Петербург, както и закриването на английско-американското училище в руската столица, е като

замахване във въздуха

Истината е, че поради икономическите си проблеми, затъването във войната в Сирия, украинската авантюра, катастрофалната финансова ситуация, Русия няма шанс за адекватен отговор в близките години. Цялата руска политика днес залага на една карта: Доналд Тръмп. Никога досега руската политика не е била така безпомощна, за да гледа само и единствено с надежда към Белия дом. Разчита се, че президентската смяна във Вашингтон ще донесе положителна промяна в руско-американските отношения и като първа стъпка ще се преразгледа политиката на санкции и респективно – очаква се да бъде отменено и това, което сполетя новогодишно руските дипломати. Сравнително сериозните руски издания, доколкото изобщо може да се говори за такива, като в. „Комерсант”, например, смятат обаче, че дългосрочните последствия от последното решение на президента Обама са необратими, защото механизмът на “санкции за кибератаките” вече е станал активен инструмент на американската външна политика. И едва ли Доналд Тръмп ще рискува да тръгне с „рогата напред” срещу политиката на своя предшественик.

Часовникът е пуснат

В момента 35 руски дипломати стягат багажа, а билетите за обратния полет до Москва вече са купени. И още нещо интересно. На всички руски дипломати в САЩ е забранен достъпът до т.нар. „посолски вили” в Мириленд и Ню Йорк, така че настроението по посрещането на Новата година за руските дипломати в САЩ се очертава твърде, твърде минорно.

Опитът на Русия да се намеси в изборния процес в САЩ, както и да подлага на системно преследване американските дипломати в Москва, завършва логично с дипломатическа тояга за Кремъл. При това Обама е категоричен: „това не е още целият отговор на руските агресивни действия”. „Ние – заяви американският президент – ще продължим да предприемаме поредица от действия в такива точки и в такова време, които намерим за нужни.За някои от тях публична информация няма да има.”

Москва определя случилото се като „дипломатическа война”, каквото не е имало от близо половин век, като „враждебни стъпки”. Но това са общи приказки, за които нашият народ има съответната мъдра поговорка:

на зло куче, зъл прът

Е, не е любима тя на любителите на домашните любимци, но пък и не се отнася за домашни любимци, а по-скоро за „господарят на дома”. В поредна нервна криза от решението на Белия дом е изпаднала и говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, чийто коментар на скандала отново издава липса на дипломация и разбиране на проблема.

Дълго време американците разчитаха, че Русия ще има нормално, адекватно на ХХI век, поведение като отговорна, предвидима в своята политика, държава. Вместо това Кремъл върна в обръщение познати имперско-комунистически „номера“ или стил на политика като: военни агресии, провокации на чужди територии, подкрепа за сепаратисти и терористи, блокиране на работата на Съвета за сигурност на ООН, опити за намеса във вътрешните работи на редица държави – България е една от тях, както и активна медийна хибридна война срещу Европейския съюз и НАТО. Сега поне един сегмент от тази динозавърска политика получава отговор. И колкото дипломацията на европейските държави и САЩ да се води от позициите и принципите на търпимостта и толерантността, то за всяко нещо си има граници, за всяко неприятелско действие е логично да има противодействие. Русия реши да се прави на това, което бе в миналото и заслужи, поне засега, само дипломатическа тояга. Но и това е знак: търпението на нормалния свят е на изчерпване./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!