Сн. press.mvr.bg

Сн. press.mvr.bg

„Консултативната група се запозна с анализа на средата за сигурност и рисковете за страната през последните седмици, изготвен от Националния контратерористичен център. В него бяха отчетени посочените в Доклада на Европол общи заплахи за осъществяване на терористична дейност на територията на Европа; предприетите мерки за сигурност от други държави от ЕС; и особеностите на предстоящите Новогодишни празници и началото на зимния туристически сезон”. Това заяви на брифинг днес в Министерството на вътрешните работи министър Румяна Бъчварова във връзка с проведено заседание на Консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета по сигурността при МС. В срещата взеха участие представители на МВР, на специалните служби, на министерствата, на външните работи, на отбраната, на здравеопазването, на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Бъчварова посочи, че въпреки очертаните основни рискове, валидни и за страната ни, на заседанието е  докладвано, че и към настоящия момент службите за сигурност не разполагат с конкретна информация за заплаха от терористична дейност на територията на страната. Тя припомни, че преди 10 дни, по повод извършения терористичен акт в Берлин и в съответствие с чл. 20, ал. 1, т. 2 от влезлия в сила Закон за противодействие на тероризма, беше обявена степен на готовност жълта /предупреждение/ за компетентните държавни органи. „На заседанието вчера беше отчетено, че съответните на това ниво на готовност мерки вече се изпълняват от съответните институции. Взето бе решение нивото на готовност да се запази, като към отговорните институции да се присъедини и Министерството на туризма, за което също започва да важи ниво на антитерористична готовност жълта”, уточни вътрешният министър.
Предвид предстоящото струпване на голям брой български и чужди граждани за посрещане на Новата годинна, мерките за сигурност се ражширяват. Те ще се прилагат по отношение на: ж.п. гари, автогари, летища и големи зимни курорти, както и на всички места, посещавани от големи групи хора – новогодишни концерти на открито, базари и тържества.
Засилените мерки ще се изразяват в повишено присъствие на служители на МВР, както и засилени проверки на багажи, документи за самоличност и автомобили. Дадени са указания за заострена бдителност на частните охранителни фирми, с приоритет на местата с масово събиране на хора. По-строг ще бъде пропускателният режим на провежданите на открито Новогодишни тържества, на които няма да бъдат допускани хора, носещи оръжие, стъклени бутилки и пиротехнически средства, както и хора във видимо нетрезво състояние. За предприетите мерки в момента се уведомяват кметовете на общини, в които се очакват голям брой посетители, туристическите и хотелиерски браншови организации.
„Обръщаме се към българските граждани и гостите на страната ни да проявяват разбиране и търпение към прилаганите мерки. Те са изцяло в интерес на тяхната сигурност”, каза още министър Бъчварова. По-високата бдителност на гражданите по отношение на подозрително поведение и действия на непознати, както и спрямо оставени без надзор багажи, ще бъде от изключителна помощ за органите на реда. Сигнали хората могат да бъдат подавани в районните управления на МВР, на тел. 112 и в Националния контратерористичен център на тел. 02/814 70 70.
Вътрешният министър отново призова всички пътуващи предварително да се информарит за времето и пътната обстановка и да спазват стриктно правилата за движение по пътищата.
Министър Бъчварова отправи пожелания към всички български граждани за здрава, успешна и мирна 2017 година./press.mvr.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!