Средната работна заплата ще надхвърли 1000 лева. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал в България. След увеличаването на минималните възнаграждения, и средните ще нараснат, но това ще се случи заради ръста в икономиката.

За последните 10 години средната работна заплата се е увеличила повече от два пъти, като през последните години се наблюдава усилено увеличение. Средното възнаграждение в момента е 954 лв., но през тази година се очаква то да се увеличи до 1000 лв.

Сн. Бисер  Боянов

Сн. Бисер Боянов

Васил Велев – председател на АИКБ: „Като имаме предвид нивото, което тръгва в последното тримесечие на миналата година и прибавим този процент от порядъка на 5-6% ръст, тя ще премине 1000 лв. Като трябва да се има предвид, че тя е много различна за различните дейности. Това съчетано с ниската инфлация, имаме почти нулева инфлация, води до повишаване на покупателната способност на възнагражденията“.

Според икономисти основната причина за увеличаването на средната заплата е развитието на икономиката. Влияние оказва обаче и ръстът на минималното възнаграждение, което от първи януари е 460 лв.

Васил Велев – председател на АИКБ: „Това е ръст с 9,5% спрямо миналата година, но за последните три години този ръст е 35% на минималната работна заплата. Ръстът на брутния вътрешен продукт за тези три години е от порядъка на 10% , средната заплата се е покачила 20%, а инфлация няма. Има минус 0,5% инфлация за тези три години, т.е. дефлация“.

Според Васил Велев има вероятност увеличаването на възнагражденията да доведе до някои проблеми за бизнеса. Въпреки това, икономиката на страната е в стабилно състояние, а фискалният резерв е добър, така че не се очакват сериозни сътресения./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!