Сн. Economic.bg

Сн. Economic.bg

Изпълними ли са предизборните обещания на партиите за високи заплати и пенсии? И одобряват ли приоритетите в презибоните платформи на политичесдките сили. които се очкават да влязат в 44 НС. На тези въпроси отговори дадоха в новия ни сутрешнен блок „Европа сутрин“ председателят на КНСБ Пламен Димитров и на АИКБ Васил Велев.

Ръководството на КНСБ проведе среща с президента Румен Радев, на която поиска държавният глава да съдейства за възстановяване на диалога между синдикати и бизнес. В новия сутрешен блок „Европа сутрин“ обаче, председателят на АИКБ Васил Велев беше категоричен, че през последните седмици се води интензивен диалог между синдикати и бизнес, за определяне на критериите за минимална работна заплата и не е работа на държавния глава да посредничи за това.

Що се отнася до заложената в предизборната програма на ГЕРБ средна заплата от 1500 лв. – и работодатели, и синдикати смятат, че това е напълно реалистично и постижимо в следващия мандат, ако икономическият ръст се запази на сегашните равнища от близо 3,5%.
Позицията на КНСБ и бизнеса се доближава и по отношение на констатацията, че липсата на квалифицирани кадри е най-големият проблем на българската икономика. Затова и двете страни приветстват извеждането на образованието като приоритет в предизборните платформи на основните участници в предстоящия вот./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!