Заместник-началникът на Главно оперативно управление на руския Генщаб генерал-лейтенант  Виктор  Познихи  изложил два сценария по които системата на ПВО може да прехваща руски междуконтинентални балистични ракети (МБР) от старта до крайния участък, съобщава ТАСС.

Сн. Start.bg

Сн. Start.bg

Той съобщил, че огневите средства на системата за ПРО на САЩ включва около 30 противоракети GBI (извън атмосферни), 130 противоракети с корабно базиране Standard 3, 150 противоракетни комплекса THAAD (базирани в САЩ, Европа и Азия). Антиракети са инсталирани на кораби на съюзници на САЩ. Към 2022 г. по признания на Вашингтон броят на ракетите от ПРО ще надвишат 1000 броя, като перспективата е те да надвишат бойните блокове на руските МБР и балистични ракети на подводници. Всичко това, според генерал Познихир, представлява сериозна заплаха за руския потенциал за сдържане. По оценки на руски експерти, противоракетите Standard 3 модификация 2А, чието разполагане се очаква през 2018 г., ще могат да прехващат руските ракети още във възходящия до крайния участък на полета.

Според генерал Познихир, има два основни сценария за прехващане на руските балистични ракети:

Първи сценарий: Прехващане от корабните комплекси за ПРО в Балтийско море на руските МБР, стартирали от Европейската част на Русия. Само няколко секунди след старта космическата система за предупреждаване на ядрен удар открива ракетата, определя нейния тип, район на изстрелване и азимут на стрелбата. Още с получаването на предварителното целеуказване корабът с ПРО насочва в автоматичен режим бордовата РЛС в сектора за търсене на балистичната цел. Според натрупването на информацията за траекторията на целта се формира целеуказание за пускане на противоракетата.

Втори сценарий: Моделира се прехват от корабния комплекс за ПРО от акваторията на Норвежко море на ракета, стартирала от подводница. Стартът на балистичната ракета се открива от космическата система, по чиято информация бордовата РЛС на кораба осъществява „захват” и съпровождане на балистичната ракета, дава целеуказване за изстрелване на противоракетата. Познихир подчертал, че МО разгледало хипотетичните сценарии на старта на МБР в северно направление. „Те носят изследователски характер. Техният избор има за цел да даде представа за условията за използване и възможностите на средствата за глобална ПРО” – обобщил генералът./komandos.start.bg//

No comments yet... Be the first to leave a reply!