Най-модерният US изтребител каца у нас

Източник: US Air Force

Най-модерният многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A ще кацне за първи път в България утре в авиобаза Граф Игнатиево, съобщават от Пресцентъра на МО. Министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще наблюдават демонстрацията на военновъздушни способности от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ. Изявления за медиите ще направят командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Депутати от 44-то Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг и представители на посолството на САЩ в България са поканени да наблюдават демонстрациите в авиобаза Граф Игнатиево.
********
Вчера авиобаза Граф Игнатиево посрещна 12 самолета  F-15 от 122 авиационна ескадрила от 768x432състава на 159 Авиационно крило на Националната гвардия на щата Луизиана и 52 Авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа, Шпангдалем.
Съвместната летателна тренировка  “Тракийски орел 2017” ще се проведе съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2017 г. Общ ръководител на съвместната тренировка е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, а ръководител на летателната тренировка – бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево.
Тренировъчните полети ще се изпълняват в периода от 26.04.2017 г. до средата на месец юни 2017 г.
thumb-f-35a_hill-28202874564122ae5a9402404be1002dОт българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Основните цели на съвместната тренировка са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО.
********
В изпълнение на Програма за техническа оценка – TECHEVAL на декларираните радиолокационни системи в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, от 25 до 26 април 2017 г. комисия от Съюзното командване по операциите на НАТО, SHAPE, Монс, Белгия, извършиха техническа оценка на в.ф. 42520 – Щръклево от състава на База за командване, управление и наблюдение, съобщава Командването на ВВС.

Истребител  F-36A

Истребител F-36A

Техническата оценка представлява активна форма на контрол на техническото състояние, бойните възможности и оперативната готовност на формированието, и е обективен показател за степента на оперативна съвместимост и способност за радиолокационно осигуряване в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на Алианса.
Благодарение на отличната предварителна подготовка и демонстрираните способности, формированието с командир майор Васил Йорданов за трети пореден път премина техническата оценка и получи сертификат за съответствие със стандартите на Алианса.

Източник: http://www.otbrana.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!