Сн. Клуб 'Z'

Сн. Клуб ‘Z’

„Газпром“ да даде възможност за по-често предоговаряне на договорите за продажба на природен газ за България. Това е едно от исканията на страната ни, които ще се изпратят до ЕК във връзка с антимонополното дело, което Комисията е завела срещу руската компания, съобщи ресорният служебен министър Николай Павлов по време на петъчния парламентарен контрол. София ще поиска още „Газпром“ да осветли референтните цени, на които продава природен газ на Германия, Франция и Италия.

Темата за антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“ бе разгледана по време на петъчния парламентарен контрол. Депутати от БСП поискаха обяснения от служебния енергиен министър Николай Павлов за позицията, която България ще изпрати в Брюксел. Той обясни, че българските държавни дружества Булгаргаз, Бургатрансгаз и БЕХ одобряват предложенията за отстъпки на руския монополист, но имат и други искания.

На 13 март „Газпром“ предложи на Европейската комисия да продава синьото гориво на България и още 7 страни членки на ЕС на конкурентни пазарни цени в опит да избегне налагането на санкции за злоупотреба с монополното си положение в Централна и Източна Европа. Освен това „Газпром“ обяви, че ще премахне всички клаузи от договорите, с които се стопираше възможността европейските държави да препродават руски природен газ./.tvevropa.com/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!