Георги  Коритаров Сн. luboslovie.bg

Георги Коритаров
Сн. luboslovie.bg

Македония е брънката, от която зависи дали Западните Балкани ще тръгнат към ускорен интеграционен режим или целият този пъзел ще се разпадне. Това коментира в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия журналистът Георги Коритаров.

Според него причината за ескалацията на напрежението там е конституционната и институционална криза в западната ни съседка.

„Няма фактор в Македония, който може да бъде основа или посредник за диалог за решаване на кризата“, коментира Коритаров. По думите му в момента властите взаимно се делигитимират.

Така президентската институция не се признавала от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция. Доказателство за това бил отказът да послушат призива на македонския президент Георги Иванов за лидерска среща. По думите му изборът на Талат Джафери за председател на парламента също е делигитимиран от една от спорещите страни.

Според анализатора е важна реакцията на Департамента по информации и печат на Руската федерация. „Руската реакция буквално възпроизвежда позицията на Груевски“, коментира той.

Коритаров припомни думите на Джон Кери, в качеството му на държавен секретар на САЩ, че на Балканите преминава част от огневата линия между САЩ и Русия и в тази огнева линия е и Македония. „Битката за това дали ще бъде Груевски или ще бъде Зоран Заев до голяма степен е геополитическа битка“, посочи Коритаров. Не без значение е и фактът, че демонстратите са били ситуирани пред Представителството на ЕС в Македония.

Коритаров бе категоричен, че ако темата с Македония не се интернационализира и прочете правилно, то държавата може да бъде изправена пред вътрешнополитически разпад.

„Основната драма около Македония, която не е прочетена адекватно от гледна точка на нейната геополитическа стойност, както в региона, така и в Европа. Македония е брънката, от която зависи дали Западните Балкани ще тръгнат в ускорен интеграционен процес в ЕС или целият този пъзел ще се разпадне“.

Припомняме, в четвъртък късно вечерта протестиращите в Скопие срещу „Албанската платформа“, нахлуха в македонския парламент. Около 200 души нахлуха в парламента и нападнаха присъстващите там. Един от упреците бе, че полицията не е направила големи усилия, за да ги спре. Повод за увеличеното напрежение бе избора на албанеца Талат Джафери за председател на парламента в Скопие./news.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!