© Associated Press    Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, снимката е месец май 1986 г. Експлозията отнася капака, тежащ 1200 т.

В Чернобилската зона е започнало изграждането на първата слънчева електроцентрала. Това е съобщил украинският премиер Владимир Гройсман, цитиран от ТАСС.

„Наскоро чествахме тъжна годишнина от трагедията в Чернобил, но днес ние работим за съживяването на района. Една от идеите – инсталиране на слънчеви панели. Първата такава слънчева електроцентрала в чернобилската зона вече се строи“, е написал той във „Фейсбук“.

На 26 април 1986 г. взрив разруши четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала и доведе до най-голямата ядрена катастрофа. Оттогава зона от няколкодесетки километра около централата е необитаема.

Проектът за соларната централа ще бъде реализиран в 10-километровата зона южно от авариралия реактор на чернобилската АЕЦ, като ще използва запазените пътища, електропреносна мрежа и жп линии.

На 26 април министърът на екологията и природните ресурси Остап Семерак е съобщил, че строежът е за сметка на украински инвеститори. Пускането в експлоатация на първата „зелена“ централа в Чернобил вероятно ще се случи още през първата половина на тази година. Той също така е припомнил, че в края на 2016 г. е било обявено събирането на оферти от инвеститори за изграждането на слънчева електроцентрала. Тогава са получени над 50 заявки, като по думите му потенциала на Чернобилската зона дава възможност да се реализират всички.

Семерак подчертава, че става въпрос за производство на електроенергия в рамките на 2 500 мегавата. „Стойност, която е сравнима с два енергоблока на атомни електроцентрали“, посочва той./dnevnik.bg/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!