borisov4Няма нищо по-добро от мира. Хората плащат тежка цена. За всеки вече има риск, заяви премиерът

Не е важно кой откъде е минал. Това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиони пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали. Така премиерът Бойко Борисов отговори на провокацията на руския президент Путин, който по-рано обяви, че писмеността е дошла в Русия от Македония. Борисов даде своя отговор минути след официалната церемония на телевизия „Европа“, която му връчи годишната си награда за проевропейска политика.  Наградата му връчи Н. Пр. Херман ван Ромпой – първият председател на Европейския съвет и носител на наградата през 2016 година, който пристигна у нас специално по покана на ТВ „Европа.“

Бойко Борисов има безспорни заслуги за затвърждаването на евроатлантическата ориентация и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната ни. В речта си след връчването на наградата премиерът засегна редица актуални теми за България, Европа и света.

„Искам да честитя един от най-хубавите български празници – 24 май. Искам да изкажа и съболезнования на всички в Манчестър. Всичко добро, което се случи на България в последните години, е благодарение на нашето членство в ЕС. Ние сме една от нациите, които дават цвета на Европа. Връщам се на тероризма. Има атентати във водещи страни в ЕС. Явно нещо куца в нашата политика. Виждаме сега снимките на децата от Манчестър, но в Сирия, Либия, Ирак също загиват деца. Няма нищо по-добро от мира. Хората плащат тежка цена. Аз не съм съгласен, че за България няма риск. За всеки вече има риск“, повтори Борисов. „България ще се постарае да направи едно прилично председателство на ЕС. Ще се опитаме да направим нещо добро за хората на Балканите. Те трябва да видят някаква перспектива. Балканите са барутния погреб на Европа. Тук винаги тлее някакъв конфликт и за него се сещат едва, когато той избухне. Това са малки цели, но те ще имат огромно значение за целия регион и ЕС. Трябва да има позитив за България, Балканите и ЕС. Още веднъж благодаря за наградата. Извинете ме, че така бързо тръгвам, но трябва да се чуя с френския президент“, разкри министър-председателят.

Преди церемонията по връчването на годишната награда на телевизия „Европа“ за проевропейска политика премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпроси във връзка с терористичния акт на концерт в Манчестър. „Нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани“, коментира Борисов.

Министър-председателят посочи, че дипломацията в света има голям дълг. По думите му само констатираме терористичните актове, но те нито ще спрат, нито ще намалеят. „Помолих моите колеги да бъдат по-умерени в изказванията си за рисковете, аз ги разбирам и това да плашим хората и народа не е най-доброто. Но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани, и много внимателно слушат и реагират на всички изказвания или действия спрямо тях“, посочи Борисов.

Според него световната общност и световната дипломация отдавна е трябвало да спрат войните в Сирия, в Либия, в Ирак, в Афганистан, защото там също гинат деца, също гинат хиляди хора. Стотици хиляди са жертвите, коментира Борисов. Много пестеливи трябва да бъдем в думите си и много активни в дипломацията и в делата си, заяви премиерът.

„Ще направим, което сме обещали“, заяви Борисов във връзка с увеличението на учителските заплати. Попитан за предстоящата среща на върха на НАТО премиерът отбеляза, че до 2021 г. има време и военните трябва да кажат къде е най-важно да се фокусират средства. Борисов изрази увереност, че и тази година ще бъдат събрани повече пари в бюджета. „Да видим дали е най-правилно веднага да се вземат самолети, или да се погледнат сухопътните войски, корабите“, добави Борисов и подчерта, че е важно да се направи най-добрият разчет.

Министър-председателят обърна внимание, че са необходими средства и за другите сектори в страната. По темата за АЕЦ Белене Борисов изтъкна, че според него проектът трябва да бъде направен частен, ако е жизнен, да дойдат инвеститори без държавни гаранции и без задължително изкупуване на тока. „Работим активно по тази тема“, каза още премиерът./.faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!