Фоторобот  на  "Наглите"

Фоторобот на „Наглите“

 Министърът на правосъдието Цецка Цачева предлага законодателни промени с цел да не се допуска нов казус като „Наглите“. Припомняме, че Централният софийски затвор и Софийският градски съд одобриха молбите за предсрочно освобождаване на две лица от групата „Наглите“. Те бяха признати за виновни и осъдени за извършването на редица отвличания, но сега се били поправили.
Промени в Наказтелния кодекс, които да не позволяват предсрочно освобождаване, подобно на това на двама от членовете на групата за отвличания „Наглите“ предлага правосъдният министър Цецка Цачева. Действащ към момента текст в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража позволява на изтърпяващи наказание в затворите да подадат сами молба до съда с искане за предсрочно освобождаване. Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца от организираната престъпна група „Наглите“ са се възползвали именно от тази възможност, след като са изтърпели само 7 години от постановените им присъди. Още по-скандалното в случая е, че за единия от тях администрацията на затвора е дала негативно становище по молбата, но въпреки това съдебният състав е решил, че може да я уважи и да бъде пуснат предсрочно. В момента прокуратурата обжалва решението на съда на по-горна инстанция. Отговорността за този случай е на съответния съдебен състав, постановил това предсрочно освобождаване, заяви Цачева. За да няма изобщо нови такива случаи и строгостта на закона да се изпълнява, правосъдното министерство промени в 2 насоки.

Друга промяна, която ще бъде предложена, е задължително да се предвиди електронно проследяване за лицата, подлежащи на предсрочно освобождаване от затвора.
Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са осъдени за 10 отвличания. Двамата бяха арестувани от полицията през декември 2009 г. и бяха осъдени. Присъдите – 130 години затвор за Ивайло Евтимов и 76 за Любомир Димитров. В България обаче наказанията не се събират, а излежава се само най-тежкото. Така, вместо век зад решетките, Йожи получи 18 години, а Гребеца – 10./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!