Храмът  "Свети  Петър"  в  село  Прибой Сн. Бисер Боянов

Храмът „Свети Петър“ в село Прибой
Сн. Бисер Боянов

Енорийските свещеници отец Георги и отец Димитър осветиха курбана за Божьа милост, здраве и благоденствие за християните от радомирското село Прибой. В храма, носещ името „Свети Петър“, намиращ се на площада на селото, бе отслужена тържествена света литургия в чест на един от най-тачените християнски светии.
Храмът е съграден от семейство Петър и Любка Николови. Петър е роден в Прибой, но го е напуснал, след като в България се установява проруски комунистически режим. Дълги години той живее и работи в София.

Силната носталгия по родното село го накарала да направи нещо, с което да зарадва хората, останали в с.Прибой.
Параклисът е построен в центъра на селото, като теренът за него е осигурен със съдействието на тогавашният кметският наместник там Кирил Цветков. Средствата за проектът и построяването на храма са дарение от Петър и Любка Николови.

Сега те се грижат не само за стопанисването на православната обител, но и за поддържането на паметника на падналите за Родината, който е в импровизираният двор на параклиса. Къщата на Петър Николов се намира в непосредствена близост до съграденият от него Божи храм. Тя се намира от западната страна на селският площад, а храма и паметника, както и оръдията в непосредствена близост до тях, са от северната страна.
Още преди два месеца е бил възложен на майстори освежаващ ремонт на храма Господен.

На храмовият празник и даденият от прибойските миряни курбан присъстваха жители на селото, техни роднини, приятели и гости.

No comments yet... Be the first to leave a reply!