Валери  Жаблянов

Валери Жаблянов

В отговор народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров, коментира че от БСП очевидно изпадат в политическо шизофренно състояние..

Мотивите са нескопосани, да се въведе мажоритарна система, защото е разбираема, за кого да е разбираема. Това каза народният представител от БСП Валери Жаблянов по време на дебатите по промените в Изборния кодекс към вносителите от ГЕРБ, на заседанието на правната парламентарна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сегашната избирателна система неразбираема ли е“, коментира той.

„Според мотивите мажоритарната система дава възможност да се издигат разпознаваеми личности – колеги с това ли ще укрепим демокрацията“, посочи Валери Жаблянов. „Няма как да коригирате това с нескопосаното предложение за мажоритарна система, което има политически цели“, заяви народният представител от БСП. Според него основният въпрос, който стои от референдума, е за състоянието и качеството на българската демокрация. „Не сегашният закон за мажоритарен избор може да постигне целите, които си поставяте“, поясни Валери Жаблянов. „Мажоритарното гласуване се свежда за гласуване за личност, ограничава възможностите за изразяване на политически позиции“, посочи той. „Ще се наложи народните представители да бъдат избирани по популярност, това политическо качество ли е“, коментира Валери Жаблянов.
В отговор народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров, коментира че от БСП очевидно изпадат в политическо шизофренно състояние. По думите му БСП анонсират, че ще предложат смесена система, което се разминава с казаното от Валери Жаблянов.
„Приехме смесената избирателна система като вариант за евентуален консенсус, запазвайки предимствата на пропорционалния вот“, посочи Валери Жаблянов. „Запознахме се с опита в Европа и извън нея, постарахме се да се отнесем максимално сериозно към резултатите от референдума“, заяви той. „Такава система, която предлагате на европейския континент не съществува, надявам се наистина да го разберете“, се обърна той към вносителите от ГЕРБ./faktor.bg/
Биляна ИВАНОВА

No comments yet... Be the first to leave a reply!