iunker-1     Говорител на Меркел изрази нейната „дълбока  скръб“ във връзка с новината, че „великият германец и европеец“ е починал.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нареди флаговете на институциите на Европейския съюз да бъдат спуснати наполовина в памет на бившия германски канцлер Хелмут Кол, предава BBC.
„Дълбоко тъжа за смъртта на Хелмут“, написа Юнкер в социалната мрежа „Туитър“. „Моят наставник, моят приятел, истинската същност на Европа, изключително много ще ни липсва“, допълни Юнкер.
Кол беше лидер на Германия в продължение на 16 г. (от 1982 г. до 1998г.). Негова е заслугата за обединяването на Източна и Западна Германия след падането на Берлинската стена. Освен това заедно с френския президент Франсоа Митеран той е отговорен за въвеждането на еврото.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел изрази нейната „дълбока скръб“ във връзка с новината, че „великият германец и европеец“ Хелмут Кол е починал, предава AFP.
Ръководителят на службата на германския канцлер Петер Алтмайер отбеляза, че „ние имаме безкраен дълг към Хелмут Кол: за нашата свобода, за нашето обединение, за нашата Европа“. /faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!