zx620y349_2992310Мария Габриел – българският кандидат за еврокомисар, ще бъде изслушана във вторник в продължение на 3 часа от две комисии в Европейския парламент, където доскорошни нейни колеги искат да проверят готовността ѝ да поеме ресора цифрова икономика и цифрово общество.

Тя вече получи десетки въпроси в тази връзка като някои от тях са принципни, а някои – съвсем конкретни. Габриел изпрати отговорите си и те вече са публикувани в документ, заемащ 16 страници. В тях не се срещат някакви нови или амбициозни идеи за дигиталното бъдеще на ЕС, методично се изброяват вече известни проекти, инициативи и планове. От отговорите се вижда също, че повечето законодателна работа по единния цифров пазар е свършена и Габриел обещава да работи за прокарването на проектите през Европарламента и страните членки.

Макар темите да са най-различни – такъв е и обхватът на ресора ѝ – на няколко пъти изниква въпросът за киберсигурността в Европейския съюз и какво възнамерява да направи тя.

За кибератаките

Габриел определя предложения ѝ ресор като „стратегическия и политически“ и обявява, че ще подготви нови инициативи в областта на киберсигурността.

„Изключително важно е европейската система за превенция и борба срещу кибератаките да заработи по-ефективно, включително с оглед защитата на институциите и европейските политически процеси“, казва тя. „По тази причина до идния септември ще пристъпя към преглед на стратегията на ЕС в областта на киберсигурността и ще представя предложение за нов мандат на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност, за да отговорим по-добре на новите предизвикателства, свързани с увеличаването на рисковете от кибератаки.“

Комисията ще работи също така по предложения за допълнителни мерки относно стандартите за киберсигурност, както и относно сертифицирането и етикетирането на свързаните предмети, с цел да се повиши тяхната сигурност, допълва Габриел.

За децата и „безопасния интернет“

Темата изниква и когато става дума за децата и интернет. „Непълнолетните лица, които все повече гледат аудио-визуално съдържание с помощта на услуги за видео по заявка, трябва да бъдат защитени по същия начин, както при телевизионните предавания“, отговаря тя.

„Поради това ще подкрепя мерките за защита на непълнолетни лица, предложени в рамките на преразглеждането на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги. Ще продължа работата си в рамките на поетия от мен ангажимент за „Центрове за по- безопасен интернет“, за да направя интернет по-безопасен за нашите деца. Смятам да разширя сътрудничеството ни с „Алианса за по-добра защита на малолетните и непълнолетните лица в интернет“, с цел подобряване със средствата на саморегулирането на онлайн средата за децата както по отношение на съдържанието, така и по отношение на опасното поведение (например кибертормоза).

За журналистиката и fake news

Евродепутатите питат и какво мисли за свободата на медиите и т.нар. fake news, усилено създавани през последните години от страни извън ЕС – основно Русия – както и от групи с интереси за създаване на объркване в обществото, слаба информирамонст, манипулация и дестабилизация.

„Смятам, че независимата и качествена журналистика, която отразява европейските въпроси, е от съществено значение за гражданите и за демократичното европейско публично пространство“, отговаря Габриел.

„По отношение на „неверните новини“ подходът на Комисията поставя акцента върху ефикасни и доброволни мерки, както и върху мерки, свързани със саморегулирането, но също и върху целева регулаторна намеса.

В допълнение към разпоредбите, предложени в рамките на преразглеждането на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги с оглед засилване на борбата срещу изказвания, подстрекаващи към омраза, ще представя допълнителни мерки с цел да се насърчат още повече проактивните мерки от страна на онлайн платформите и социалните мрежи.

Друго направление, в което ще бъдат насочени нашите действия, ще бъде укрепването, съвместно с върховния представител, на нашата стратегическа комуникация, за да се противодейства на кампаниите за дезинформация отвъд границите на Съюза.“

За авторското право, доставчиците и геоблокирането

Мария Габриел говори още, че трябва да постигне „политически споразумения със съзаконодателите по предложенията за Кодекс за електронните съобщения, реформа на авторското право, на аудио-визуалните медийни услуги и по отношение на необоснованото блокиране на географски принцип.“ И трите теми са особено важни за бизнеса и потребителите в ЕС, включително за да се прекрати дискриминацията за достъп до определен продукт на френския пазар, примерно, от български потребители.

По отношение на доставчиците на цифрови услуги Габриел заявява, че трябва ще да могат да отговорят на търсенето в европейски, а не само в национален мащаб.

Ако бъде одобрена, 38-годишната Мария Габриел ще стане най-младият еврокомисар в историята.

 

Тя има 8-годишен опит като еврокомисар, но никога не е заемала изборна длъжност и се издигна само за седем месеца от парламентарен секретар на ГЕРБ в София да член на Европейския парламент, където не е работила в сферата на цифровата икономика.

No comments yet... Be the first to leave a reply!