Македонският специален прокурор Катица Янева. © Associated Press

Македонският специален прокурор Катица Янева.
© Associated Press

Специалната прокуратура на Македония внесе обвинения срещу 94 души, сред които е и бившият премиер Никола Груевски, заради скандала с масовите подслушвания, който отприщи сериозна политическа криза преди повече от две години, и заради други случаи, предават агенция МИА и електронното издание МКД.

Прокурор Катица Янева, която оглавява създадения заради скандала орган, призова за задържането на Груевски заедно с няколко други бивши представители на властта, включително неговия братовчед и бивш шеф на разузнаването Сашо Миялков.

Искането е отправено към съда, който трябва да реши до 24 часа.

Обвиненията, които формално са свързани със 17 отделни корупционни случая (включително за присвояване на държавни средства), не съдържат пълни имена. Сред няколкото души с най-много обвинения обаче са „Н. Г.“ и „С. М.“ На пресконференцията си Янева обяви, че от общо 18 души, чието задържане иска прокуратурата, е и „председател на политическа партия.“

Присъстват и инициалите на „Г. J.“, които според македонски медии се отнасят до Гордана Янкулоска, министър на вътрешните работи през по-голямата част от управлението на Груевски.

Обвиненията срещу „Н. Г.“

Сред обвиненията, за които се предполага, че са срещу Груевски, са такива за злоупотреба със служебно положение, злоупотреба със средствата за финансиране на предизборна кампания, нарушение на избирателното право и неправомерно влияние. Бившият премиер вече получи обвинение заради подбудителство към насилие, внесено от специализираната прокуратура през септември миналата година. Той отрича всички обвинения.

Случаите, заради които прокуратурата предприема мерки срещу 94 лица, „са всички несъмнено свързани със злоупотреба с институциите, както от физически лица, така и от организирани групи, със злоупотреби със служебно положение и нарушаване на процедурите за обществени поръчки,“ обясни специалният прокурор. Тя добави, че тепърва предстои съдът да реши дали да издаде обвинителни актове на базата на всички доказателства, които са му предадени.

„Канцеларията на Заев“

От доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Груевски беше премиер почти 10 години, нарекоха обвиненията „политически“ и казаха, че целта им е „ВМРО-ДПМНЕ да бъде унищожена“. От месеци партията обвинява специализираната прокуратура, че действа единствено в полза на главния опонент, социалдемократите на премиера Зоран Заев, които поеха властта през май.

Македонски медии съобщиха през януари, че именно въпросът колко дълго ще продължи мандатът на институцията, оглавявана от Янева, е ябълката на раздора между Груевски и най-голямата албанска партия ДУИ, която попречи на двете да сформират правителство.

„СJO е канцелария на CДС, а не прокуратура. Решенията ѝ не съдържат никакви правни доказателства,“ каза Груевски пред медиите, използвайки съкращения за специализирания орган и Социалдемократическия съюз на Македония. „Партията повече няма да бъде конструктивна,“ когато отговаря на атаките срещу себе си, добави той.

ВМРО-ДПМНЕ настояваше CJO да прекрати дейността си в края на юни, защото тогава изтича мандатът, дадени ѝ след споразумението от Пържино, сключено между партийните лидери в разгара на кризата с помощта на Запада. Говорейки пред журналисти обаче, Янева обяви, че „нито днешният ден (29 юни), нито 30 юни, нито 1 юли не променя нищо във факта, че тази прокуратура има капацитет и ще продължи с независимите и всеобхватни изследвания за наказателните дела, за които е компетентно.“/dnevnik.bg/

 

 

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!