Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова

Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен, коментира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен, коментира за Радио „Фокус“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Повод е внесеният у нас 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен с инсектицида фипронил.

Проф. Байкова каза, че инсектицидът има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве, но само при предозиране. „Ако това бяха яйца, за да очакваме някакви рискове за здравето, трябва едно дете в един хранителен прием да има поне 2 яйца, а един възрастен – 6 яйца. В случая се касае за прах от яйчен жълтък. Това е субстанция от яйцата 1 към 10. Тя е изсъхнала, с по-малко водно съдържание, но само от жълтъка на яйцето“, обясни Байкова.

Тя каза още, че не е възможно до нас да достигне заразена пратка от яйца, защото тяхната трайност е от 28 дни, а инцидентът датира от месец март.

Байкова допълни, че продуктите у нас, заразени с фипронил, са иззети или поставени под забрана, а същевременно се извършва и проверка, така че рискът от консумация на заразен сладолед или майонеза е минимален. По думите й вложените количества от въпросния заразен продукт са минимални, така че при консумация на един сладолед или една лъжица майонеза това не би имало последствия за здравето ни./.faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!