bohemia.bg

bohemia.bg

САЩ дадоха на Русия срок до събота да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и два свои дипломатически отдела в Ню Йорк и Вашингтон. Решението е взето в отговор на драстичното съкращаване на дипломатическия персонал на САЩ в Русия, предаде Франс прес.
В изявление Държавният департамент уверява, че иска „да сложи край на порочния кръг“ на влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва и изразява надежда, че днешното му решение няма да доведе до „нови ответни мерки“.
Миналия месец Русия нареди на САЩ да съкратят своя дипломатически и технически персонал в дипломатическите си мисии в Русия повече от наполовина до 455 души, след като Конгресът на САЩ с голямо мнозинство одобри нови санкции срещу Русия, припомня Ройтерс.
„Смятаме, че това действие (на Русия) бе непредизвикано и вредно за отношенията между двете ни страни. В духа на паритета, на който се позовават руснаците, молим руското правителство да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и две помощни дипломатически сгради във Вашингтон и Ню Йорк. Тези затваряния трябва да се извършат до 2 септември“, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

   Източник: Вашингтон,  БТА

No comments yet... Be the first to leave a reply!