Уважаеми жители на област Перник,

Днес отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

6-ти септември е дата, символизираща нашите ценности, националната ни принадлежност и българско самосъзнание!

IMG_6573Днес се навършват 132 години от едно от най-значимите събития – победата на българите над Берлинската несправедливост, превръщайки в реалност народните въжделения за териториална и държавна цялост на Отечеството ни. С акта на Съединението радетелите на българското проправят пътя към националната ни независимост.

Славната ни история винаги ще помни такива моменти и личности, които ни изпълват с гордост и ни правят по-сплотен народ. Всички ние  осмисляме отново идеята за Съединението и преоткриваме съвременното му значение за нас сега – не само в празничния ден, но и в ежедневието ни като общество и държава.

На прага на днешното предизвикателство – пълноценното българско председателство на Европейския съюз, от нас се изисква да действаме с възрожденска последователност, общонародна съпричастност и политическо умение, гарантирайки историческия триумф на делото на Съединението.

Ние имаме отговорната задача да бъдем достойни последователи на тези знайни и незнайни български герои и уверено да продължим пътя на обединена България като равнопоставен член на Европейското семейство.  В този свят на предизвикателства и нови перспективи, нека да запазим българското самоусещане и да се обединим около пълноценното развитие на Родината ни!

Честит празник!

No comments yet... Be the first to leave a reply!