Сн. eaff.eu

Сн. eaff.eu

Фолклорните формации – Женската певческа „Граовска китка“ и детската певческа „Граовски звънчета“ с  диригент Олга Миленова, диригент на оркестъра Димитър Митов и корепетитор Мартин Борисов взеха участие в III-ти Международен фолклорен и хоров  фестивал град БАР, Черна гора.

Макар и млад като фестивал без конкурсен характер, черногорският фестивал се провежда под егидата на ЕАФФ /Европейска Асоциация на фолклорните фестивали/ и е под патронажа на ЮНЕСКО. Организаторите се бяха постарали да съберат представители на различни култури на едно място чрез песните, танците, музиката и специфичните национални носии от различни краища на Европа. Във фестивала взеха участие 14 фолклорни групи от  9 държава  носители на званието европейски и световни шампиони по фолклор от : България-3 гр., Гърция, Естония, Латвия, Полша-3 гр., Румъния, Русия-2 гр., Словакия и домакините от Черна гора.

България бе представена от двете  певчески формации от кв.Църква, град Перник и Танцов клуб за български народни танци от град Първомай. Женският народен хор за традиционни и съвременни народни песни останали единственият женски хор в Пернишко след демократичните промени, олицетворяващ стила на певиците-ветерани, водени от доаена-известната  граовска певица Вецка Лашова и младото попълнение – техните дъщери и внучки. Специално от град Лион-Франция бе пристигнала и младата  Радослава Венциславова, възпитаничка на хора, която следва „Приложна лингвистика“. Всичките те, вдъхновени от необятното разнообразие на българската песенна култура, творят с  много обич, творческа сила и енергия, владеещи до съвършенство звучността и стила на граовската песен.  запазват и популяризират българските традиционни песни. А всяко тяхно изпълнение е емоционално пътешествие от миналото към бъдещето.

Мисията на диригентката  г-жа Миленова когато създава фолклорната формация през 2001 година, е да съхранява и популяризира граовското акапелно пеене и колоритните солови седенкарски и сватовски песни на безмензурното /антифонно/ пеене и музициране. С успех поставя и съвременни обработки на песенни образци от именити български композитори. През петнадесет годишният период на съществуване, организирани и управлявани от различни организации и ведомства, певиците успяват да оцеляват в годините на демократичният преход. Човека подал ръка и съхранил хора в най-трудните му години е г-жа Елена Лозанова – директор на XVI ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ кв.Църква, град Перник и с финансовата и логистична подкрепа на г-н Румен Петров – кмет на кв.Църква, град Перник. През този не малък период на съществуване и утвърждаване певиците имат десетки участия в регионални, национални и международни фестивали, конкурси, събори и концерти. Своето певческо изкуства са представяли на международни фестивали  и в гр.Лесковац и гр.Бояновац-Сърбия, гр.Инстамбул-Турция, гр. Сан Мауро Форте, Област Базиликата-Италия, гр.Солун Гърция. Носители са на златни медали и купи от национални фолклорни  фестивали. През 2010 г. стават носители на златен медал, златната статуетка „Орфей“ и звание Европейски шампион по фолклор. През 2015 год. и 2016 год. стават вицешампиони за автентичен и обработен фолклор.

Малките певици от детската фолклорна формация „Граовски  звънчета“ бяха едни от май-малките участници във фестивала. Това не попречи да бъдат на нивото на своите каки и баби,  да покажат по безпорен начин най-характерните граовски песенни образци на традиционното фолклорно изкуство. Заслужени овации на публиката получиха песните с типичното граовско звучение и сложната техника на т.н. „тресене“ по групи.

Църковските певици, народният оркестър и техните ръководители по достоен начин защитиха певческата и музикална школа на Граово, Перник и България. Получените покани за участие в други международни фолклорни фестивали провеждани под егидата на ЕАФФ е потвърждение и атестат за бъдещи нови успехи на международната сцена независимо от превратностите на времето и недостатъчното финансиране на фолклора и културата въобще.

Милчо Георгиев – етнохоролог

No comments yet... Be the first to leave a reply!